Antena 3 CNN Externe Atenţie la solar. O tânără de 25 de ani din Australia a murit după ce a făcut cancer de piele (VIDEO)

Atenţie la solar. O tânără de 25 de ani din Australia a murit după ce a făcut cancer de piele (VIDEO)

Atenţie la solar. O tânără de 25 de ani din Australia a murit după ce a făcut cancer de piele (VIDEO)
02 Aug 2010   •   20:07

Cea mai cutremurătoare poveste despre cât de nociv poate fi cancerul de piele vine din Australia. E departe, veţi spune, dar soarele e la fel şi acolo şi aici. Şi mai ales, solarele. Acolo unde mulţi tineri merg de câteva ori pe săptămână pentru a arăta perfect. Dar, cu ce preţ.

?Am 25 de ani şi medicii mi-au spus că mai am doar câteva săptămâni de trăit. Nu cred că mersul la solar pentru a avea un ten frumos merită acest sacrificiu?, a declarat Clare Oliver.

Clare nu a mai apucat cea de-a 26 aniversare. A fost diagnosticată cu melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele. Nici româncele care merg la solar nu sunt ferite.

?O şedinţă de solar ar fi cam echivalentul unei zile de expunere la soarele natural?, a explicat Ramona Florea, consultant la un salon de bronzare artificială.

De aceea şi cantitatea de raze ultraviolete este mult mai mare, iar regulile pe care trebuie să le respectăm, pentru bronzul fără soare sunt stricte.

?La persoanele care se expun la solar, înainte de vârsta de 35 de ani, expunerea se asociază cu o creştere a riscului de a face melanom?, a precizat Dr. Georgeta Vremeş, medic oncolog.

Identificarea tipului de piele şi verificarea aluniţelor periculoase sunt obligatorii. Sub nicio formă nu trebuie să mergem la plajă înainte sau după solar. Într-o lună maximul este de zece şedinţe, iar într-un an întreg nu trebuie să depăşească 50. Chiar dacă folosim de fiecare dată creme de protecţie.

?Crema de fotoprotecţie te protejează de arsură solară, nu de razele ultraviolete care modifică celulele şi poate duce la cancer cutanat?, explică dr. Mihaela Leventer medic dermatolog

Este o regulă valabilă şi pe plajă, iar medicii ne recomandă aplicarea cremei cu cel puţin 20 de minute înainte de a sta la soare. Aveţi nevoie de o loţiune cu factor de protecţie cel puţin 30. Aplicaţi acasă, aplicaţi pe plajă şi apoi la fiecare două ore.

Observator

 

×
Subiecte în articol: cancer de piele solar
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close