Antena 3 CNN Externe Atenţionare de călătorie MAE: Caniculă prelungită și pericol de incendii, în Grecia | Până când vor fi fenomene extreme

Atenţionare de călătorie MAE: Caniculă prelungită și pericol de incendii, în Grecia | Până când vor fi fenomene extreme

Românii care pleacă în concediu în această perioadă trebuie să știe că în Grecia este un val de caniculă și există riscul de incendii, informează, sâmbătă, Ministerul de Externe.

Atenţionare de călătorie MAE: Caniculă prelungită și pericol de incendii, în Grecia | Până când vor fi fenomene extreme
Sursa foto: pixabay.com
de Milena Niță    |    23 Iul 2022   •   13:29

Informarea este valabilă începând de sâmbătă, 23 iulie, iar de caniculă ar putea fi prelungit până la sfârșitul lunii, perioadă în care sunt prognozate temperaturi de 42 de grade Celsius.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă (temperaturi de până la 40- 42 grade Celsius) pentru întreg teritoriul elen, începând de sâmbătă, 23 iulie 2022. 

Valul de căldură, provenit din zona Europei de Vest și a Nordului Africii, va afecta în principal vestul, centrul și nordul Republicii Elene, insulele din sud-estul Mării Egee, precum și arhipelagul insulelor Dodecaneze, efectele acestuia urmând a fi resimțite îndeosebi în zonele din interiorul țării, astfel:și 

- vor fi afectate regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea și peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius);

Serviciul de Meteorologie: Valul prelungit de caniculă, posibil până la sfârșitul lui iulie

- pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez și sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius;

- în regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 și 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Potrivit Serviciul de Meteorologie (EMY), valul prelungit de caniculă ar putea să afecteze R. Elenă până la sfârșitul lunii iulie 2022.

Autoritățile elene avertizează că temperaturile ridicate și, parțial, intensificările vântului vor favoriza în continuare apariția unor incendii de vegetație.

Avertisment: Temperaturile ridicate și vântul vor favoriza în continuare apariția unor incendii de vegetație

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.roec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie”, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe.
 

×
Subiecte în articol: Grecia atenţionare călătorie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close