Antena 3 CNN Externe Autorul atacului din In Amenas, eliminat: Liderul Al-Qaida supranumit "Chiorul" a fost ucis de armata din Ciad

Autorul atacului din In Amenas, eliminat: Liderul Al-Qaida supranumit "Chiorul" a fost ucis de armata din Ciad

Autorul atacului din In Amenas, eliminat: Liderul Al-Qaida supranumit "Chiorul" a fost ucis de armata din Ciad
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
03 Mar 2013   •   09:30

Armata din Ciad afirmă că l-a ucis, sâmbătă, pe liderul islamist Mokhtar Belmokhtar în masivul Ifoghas din nordul Mali, potrivit unui comunicat al Statului Major ciadian, citat de AFP.
   
"Forţele ciadiene din Mali au distrus în totalitate principala bază a adepţilor jihadului din masivul Adras des Ifoghas, mai precis în valea Ametetai", sâmbătă la ora locală 12.00 (14.00 ora României), afirmă comunicatul, precizând că au fost ucişi "mai mulţi terorişti", între care "liderul Mokhtar Belmokhtar supranumit chiorul".
   
Anunţul a fost făcut după ce vineri preşedintele Ciadului Idriss Déby a anunţat la moartea liderului Al-Qaida în Maghrebul Islamic, Abdelhamid Abu Zeid, ucis tot de armata ciadiană, fapt neconfirmat însă de Bamako, Paris sau Alger.
   
Mokhtar Belmokhtar este un fost lider Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) din care a plecat în octombrie pentru a-şi forma propria unitate combatantă.
   
El a revendicat atacul împotriva complexului gazier algerian din In Amenas, urmat de o luare de ostatici. Potrivit Algerului, 37 de străini de opt naţionalităţi diferite şi un algerian au fost ucişi de un comando format din 32 de bărbaţi, dintre care 29 au fost ucişi, iar trei arestaţi.

Autorităţile americane au decis, în urmă cu o lună, să îl includă pe Belmokhtar pe "o listă secretă cu persoane ce trebuie ucise".

Un oficial american a declarat în ianuarie pentru AFP că Washingtonul intenţionează să instaleze o bază care să găzduiască avioanele americane fără pilot în nord-vestul Africii, pentru a ameliora supravegherea grupărilor islamiste în regiune. Această bază ar fi instalată probabil în Niger sau Burkina Faso, a precizat el.
   
După atentatele din 11 septembrie 2001, administraţia americană păstrează secrete listele cu persoane care trebuie "capturate sau ucise", continuă Wall Street Journal.
   
Pentagonul şi CIA deţin liste separate, pe care figurează numele unor lideri extremişti precum liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), sauditul Ibrahim Hassan al-Asiri, şi, înainte de a fi ucis, Osama ben Laden.

×
Subiecte în articol: al-Qaida armata SUA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close