Antena 3 CNN Externe Avertisment ECDC: varianta Omicron ar putea să devină dominantă în Europa în următoarele luni

Avertisment ECDC: varianta Omicron ar putea să devină dominantă în Europa în următoarele luni

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că varianta Omicron ar putea să devină dominantă în ''lunile următoare'', în Europa.

Avertisment ECDC: varianta Omicron ar putea să devină dominantă în Europa în următoarele luni
Sursa foto: Getty Images/ Mario Tama
de Cerasela Stafie    |    02 Dec 2021   •   20:16

Varianta Omicron ar putea fi responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate infecțiile cu COVID-19 din Europa în câteva luni, a adeclarat joi Agenția de sănătate publică a Uniunii Europene.

Până în prezent nu au fost indentificate cazuri de boală severă în regiune. Estimarea confirmă informațiile preliminare despre transmisibilitatea foarte mare a variantei Omicron, peste cea a variantei Delta, care înainte de Omicron era considerată cea mai contagioasă dintre principalele tulpini de coronavirus.

„Pe baza modelelor matematice efectuate de ECDC, există indicii că Omicron ar putea cauza peste jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din UE/SEE în următoarele câteva luni”, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Totuși, până acum nu exsită nicio dovadă concludentă cu privire la transmisibilitatea Omicron. Organizația Mondială a Sănătății a transmis că se așteaptă să aibă mai multe date despre acest lucru în câteva zile, scrie Reuters.

Jean-Francois Delfraissy, consilier științific al guvernului francez, a spus că Omicron ar putea lua locul variantei Delta până la sfârșitul lunii ianuarie.

Europa a înregistrat până acum 79 de cazuri ale variantei Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii luna trecută, a spus ECDC.

Jumătate dintre aceste cazuri au fost asimptomatice, iar cealaltă jumătate au prezentat doar simptome ușoare. Nu au existat cazuri de boală gravă, spitalizare sau deces. Din cazurile unde se cunosc date privind vârsta și starea de vaccinare, majoritatea sunt tineri și complet inoculați.

ECDC nu a furnizat alte detalii, dar a remarcat că, deoarece persoanele în cauză erau călători, se poate presupune că sunt mai sănătoase decât populația generală.

„Vaccinările pentru cei care nu sunt încă imunizați sau care nu și-au încheiat schema de vaccinare, iar rapelurile pentru cei peste 40 de ani sunt obligatorii”, a spus directorul ECDC, Andrea Ammon.

Măsurile de distanțare fizică, ventilația adecvată în spațiile închise și lucrul de acasă pentru persoanele bolnave, s-au dovedit, de asemenea, eficiente în reducerea transmiterii, a adăugat aceasta.

×
Subiecte în articol: varianta Omicron Europa pandemie COVID-19
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close