Antena 3 CNN Externe Bacteria listeria face victime în SUA: 13 oameni au murit, după ce au mâncat pepeni contaminaţi. Fructele, exportate şi în Europa?

Bacteria listeria face victime în SUA: 13 oameni au murit, după ce au mâncat pepeni contaminaţi. Fructele, exportate şi în Europa?

Bacteria listeria face victime în SUA: 13 oameni au murit, după ce au mâncat pepeni contaminaţi. Fructele, exportate şi în Europa?
Sursa foto: Foto: gatindcumira.blogspot.com
29 Sep 2011   •   08:28

Cel puţin 13 oameni au murit, în Statele Unite, din cauza consumului de pepeni infectaţi cu listeria. Autorităţile sanitare se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în următoarele săptămâni. Acesta este cel mai grav caz de toxiinfecţie alimentară din Statele Unite, din ultimii 12 ani.

Listeria este o bacterie toxică întâlnită, de obicei, în carne şi brânză. Este cu totul neobişnuit ca listeria să contamineze fructe iar specialiştii nu-şi dau, încă, seama cum a ajuns ea în pepenii cultivaţi într-o fermă din Colorado. Infectarea este urmată de o perioadă de incubaţie care poate dura chiar şi trei luni.

Din acest motiv, când serviciile sanitare şi-au dat seama de pericol, pepenii contaminaţi fuseseră deja distribuiţi în 17 state federale americane. Unii au fost chiar exportaţi, dar autorităţile nu au precizat ţările de destinaţie. Pe lângă cele 13 victime, alţi aproape 60 de oameni au fost infectaţi.

Listeria este neobişnuit de rezistentă şi poate rămâne în viaţă chiar şi la temperatura scăzută din frigider. În plus, experţii au identificat, la ferma contaminată, patru tulpini diferite ale bacteriei, un alt element ieşit din comun.

Listerioza poate avea urmări fatale mai ales la persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi oamenii cu sistem imunitar slăbit de altă boală sau de un transplant.

Pepenii infectaţi au fost retraşi din magazine, acolo unde au putut fi identificaţi. Autorităţile sanitare americane le-au recomandat consumatorilor să arunce pepenii la gunoi dacă nu sunt siguri de sursa lor.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close