Antena 3 CNN Externe Băncile din Cipru s-au redeschis joi, după o întrerupere de aproape două săptămâni. Oamenii au luat cu asalt unităţile bancare

Băncile din Cipru s-au redeschis joi, după o întrerupere de aproape două săptămâni. Oamenii au luat cu asalt unităţile bancare

Băncile din Cipru s-au redeschis joi, după o întrerupere de aproape două săptămâni. Oamenii au luat cu asalt unităţile bancare
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    28 Mar 2013   •   13:05

Băncile din Cipru s-au redeschis astăzi, după o întrerupere de aproape două săptămâni, în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.

Ghişeele au fost asaltate de depunători dornici să-şi retragă banii. Sute de oameni s-au aşezat de dimineaţă la coadă în faţa băncilor din oraşele cipriote. După aproape două săptămâni de întrerupere, sucursalele instituţiilor financiare au fost din nou alimentate de la Banca Centrală, iar oamenii s-au grăbit să îşi retragă banii.

Unităţile bancare vor fi deschise joi între orele 12 şi 18, iar în zilele următoare se va reveni la programul obişnuit.

În această dimineaţă, zeci de transporturi de valori au plecat de la Banca Centrală pentru a realimenta cu bani sucursalele instituţiilor financiare.

Filialele bancare au fost păzite de agenţi de poliţie şi jandarmi pentru a preveni eventuale incidente. Depunătorii nu vor putea retrage mai mult de 300 de euro pe zi, iar transferurile financiare în străinătate sunt limitate la 5.000 de euro pe lună, de persoană. Guvernul justifică măsurile prin riscul unei "fugi a capitalului" peste hotare, care ar putea duce la prăbuşirea băncilor, cu efecte dezastruoase asupra întregii economii. Ciprioţii sunt însă nemulţumiţi de măsurile adoptate de guvern.

Oamenii au petrecut mare parte a nopţii trecute în stradă. Adunaţi în faţa Palatului Prezidenţial, ciprioţii au scandat lozinci anti-guvernamentale.

Ministrul Finanţelor a avertizat că vor urma "zile şi mai grele", iar oamenii se întreabă dacă vor mai avea din ce trăi în viitor.

Popular Bank of Cyprus şi Bank of Cyprus, principalele două bănci din insulă, au fost supuse unei restructurări drastice a sistemului bancar în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Centrale Europene, pentru a salva ţara de la faliment.

Băncile cipriote nu şi-au mai deschis porţile după anunţarea, pe 16 martie, a unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, printre ale cărui clauze figura şi obligaţia statului cipriot de a impozita cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume.







×
Subiecte în articol: Cipru banci criza economica cipru
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close