Antena 3 CNN Externe Reușită de excepție în lumea medicinei! Un bărbat paralizat poate merge cu puterea gândului, ajutat de tehnologie

Reușită de excepție în lumea medicinei! Un bărbat paralizat poate merge cu puterea gândului, ajutat de tehnologie

Gert Jan Oskam a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă, însă după 12 ani, ajutat de tehnologie, a reușit să meargă din nou.

Reușită de excepție în lumea medicinei! Un bărbat paralizat poate merge cu puterea gândului, ajutat de tehnologie
Sursa foto: CHUV/ EPFL
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2023   •   12:23

Cercetătorii din Elveția au prezentat, în revista Nature, un dispozitiv care poate conecta intențiile unui pacient paralizat cu mișcările sale fizice.

Gert Jan Oskam a rămas paralizat de la mijloc în jos după un accident de motocicletă, însă acest dispozitiv l-a ajutat să meargă din nou.

La un an după intervenție, bărbatul și-a păstrat abilitățile, prezintă semne de recuperare neuronală și poate merge cu cârje chiar și când dispozitivul implantat este oprit din funcționare.

"Am captat gândurile pacientului și le-am tradus într-o stimulare a măduvei spinării pentru a restabili mișcarea voluntară", a spus Gregoire Courtine, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie.

Citește și: Un bărbat a intrat cu mașina în porțile reședinței din Downing Street a prim-ministrului britanic Rishi Sunak. Suspectul a fost arestat

Practic, implantul din creier funcționează ca un "decodor de gânduri", fiind vorba despre un fel de  inteligență artificială care citește gândurile pacientului, depășeste zonele afectate din coloană și transformă gândurile în mișcări ale mușchilor.

Procedura a cuprins trei etape, anume înregistrarea gândurilor, procesarea lor și stimularea mușchilor pentru a genera deplasarea.

Mai întâi, medicii au introdus electrozi în creierul pacentului şi în şira spinării, apoi au notat ce părți din creier se activează atunci când pacientul încearcă să facă diverse mișcări.

Activitatea unor electrozi a fost pusă în legătură cu anumite intenții foarte exacte, precum mișcarea gleznelor sau a șoldurilor.

Cercetătorii au folosit apoi un alt algoritm pentru a conecta implantul din creier cu cel din coloană. Dispozitivul din creier a fost programat să transmită semnale electrice diferitelor părți din corp, declanșând, astfel, mișcarea.

Deși este uimitoare, specialiștii spun că descoperirea are anumite limite. Sistemul nu poate citi gândurile subtile și este nevoie de intervenții chirurgicale succesive pentru montarea dispozitivului.

×
Subiecte în articol: barbat paralizat tehnologie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close