Antena 3 CNN Externe Bashar al-Assad: Părăsirea puterii pe timp de criză ar fi o trădare naţională

Bashar al-Assad: Părăsirea puterii pe timp de criză ar fi o trădare naţională

Bashar al-Assad: Părăsirea puterii pe timp de criză ar fi o trădare naţională
Sursa foto: Foto: AP
18 Iun 2013   •   17:16

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, implicat de peste doi ani într-un război sângeros împotriva rebelilor, a afirmat că părăsirea puterii în contextul actual ar fi o "trădare naţională", într-un interviu acordat unui cotidian german, citat de AFP.
   
În acest interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi publicat marţi integral de agenţia oficială Sana, el a adăugat că acest conflict va mai dura "multă vreme", acuzând ţările care susţin opoziţia că împiedică eforturile de pace.
   
"Dacă decid să părăsesc puterea în circumstanţele (actuale), ar fi o trădare naţională. Dar este altceva dacă poporul este cel care o cere", a declarat Assad.
   
"Prin alegeri sau referendum ştii că poporul vrea să pleci din funcţie", a asigurat el. "Mandatul preşedintelui (sirian) se încheie în 2014. Pe timp de criză (...) este normal să nu părăseşti ţara".
   
Assad, sprijinit de Rusia, Iran şi Hezbollahul libanez, refuză de la începutul revoltei împotriva regimului său în martie 2011 să părăsească puterea aşa cum cer opoziţia şi ţările occidentale care o susţin.
   
Contestarea populară s-a transformat într-un conflict armat în faţa represiunii. Violenţele s-au soldat deja cu peste 93.000 de morţi, potrivit ONU.
   
Assad a recunoscut din nou că sunt câteva "sute" de combatanţi ai mişcării şiite Hezbollah care ajută armata siriană, minimalizând însă importanţa acestora.
   
"Nu există batalioane (ale Hezbollah). Ei au trimis un anumit număr de combatanţi în zona frontalieră Qousseir, unde se află teroriştii (rebelii, n.red.). Ei au ajutat armata siriană să cureţe zona", a declarat el.
   
Ajutorul Hezbollah a fost determinant pentru preluarea controlului asupra oraşului Qousseir din apropiere de Liban, la 5 iunie. După acest succes, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a anunţat că partidul său va rămâne implicat în războiul din Siria.
   

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close