Antena 3 CNN Externe Bătăi de stradă la Atena. Peste 30.000 de eleni au "paralizat" Grecia. Grevă generală de 24 de ore

Bătăi de stradă la Atena. Peste 30.000 de eleni au "paralizat" Grecia. Grevă generală de 24 de ore

Bătăi de stradă la Atena. Peste 30.000 de eleni au "paralizat" Grecia. Grevă generală de 24 de ore
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    26 Sep 2012   •   14:18
Update 14.37 - Elenii protestatari încearcă să facă ocolul pieţei Syntagma, ca să ajungă în faţa Parlamentului, iar forţele de ordine par să nu-i mai împiedice pe oameni.

Update 14.30 - Protestatarii au ajuns în piaţa din faţa Parlamentului şi aruncă cu pietre în forţele de ordine care la rândul lor răspund cu grenade lacrimogene. Oamenii legii încearcă să "spargă" grupurile de protestatari.

Update 14.27
- Grecii care iau parte la miting au dat foc unui arbore care se află la circa 10 metri de Parlament, potrivit corespondentului Antena 3. Specialiştii au intervenit deja pentru stingerea incendiului.



Update 14.25
- Circa 4.000-5.000 de protestari se îndreaptă spre sediul Parlamentului şi spun că au o serie de soluţii pentru soluţionarea crizei economice. Accesul în Parlament este blocat cu o barieră metalică.

Grecii spun că le-au fost tăiate salariile şi nu mai au cum să facă faţă grijilor zilnice. La miting participă tineri, vârstnici, dar printre ei sunt şi anarhişti, oameni care încearcă să-i agite pe protestari.

Update 14.23
- Demonstranţii au dat foc unui coş de gunoi.



Update 14.15 - Peste 30.000 de greci au ieşit pe străzi, miercuri, la Atena şi Salonic, pentru a participa la greva generală de 24 de ore, a anunţat poliţia elenă. Funcţionarii protestează împotriva noilor măsuri de austeritate pe care le impune troica, pentru ca Grecia să primească noua tranşă de bani.

La Atena, poliţia a estimat, la prânz, la peste 15.000 numărul manifestanţilor care se îndreptau spre Parlament, separaţi în două grupuri, în timp ce la Salonic, al doilea oraş ca mărime din ţară, situat în nordul Greciei, poliţia a numărat aproximativ 18.000 de persoane.

În capitală, marşul cel mai numeros era cel al frontului sindical comunist Pame, unit în spatele sloganurilor "Nesupunere" şi "Fără noi sacrificii pentru plutocraţie". Un alt marş era condus de cele două sindicate mari GSEE şi Adedy, organizatoarele zilei de acţiune pentru "respingerea noilor măsuri dure, nedrepte şi ineficiente".

Aproximativ 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a garanta siguranţa manifestaţiilor, care adeseori degenerează în violenţe în Grecia.

Forţele de ordine aruncă cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Grecii care participă la miting se îndreaptă spre Parlament, deşi forţele de ordine se împotrivesc acestei serinţe.



_________________________________________________

O grevă generală de 24 de ore va paraliza astăzi Grecia, după ce funcţionari, avocaţi, medici şi marinari au anunţat că nu vor lucra, fiind nemulţumiţi de planul de austeritate cerut de UE şi FMI, care prevede o reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, anunţă AFP.

Această zi de acţiune naţională este prima de acest fel de la venirea la putere, în iunie, a guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras.


Protestul lucrătorilor va perturba serios transporturile, funcţionarea administraţiilor şi a serviciilor publice. Şcolile vor fi închise, iar spitalele îşi vor reduce activitatea.

Sunt anunţate manifestaţii la miezul zilei în mai multe oraşe mari ale Greciei, la apelul centralelor sindicale GSEE şi Adedy. Acestea le-au cerut grecilor să "respingă noile măsuri dure, incorecte şi ineficiente".



Greva este susţinută de principalul partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală), şi are ca scop denunţarea noilor măsuri pentru economisirea a peste 11,5 miliarde de euro, pe care guvernul le finalizează în prezent cu UE şi FMI.




×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close