Antena 3 CNN Externe Reacția Chinei, după ce un submarin nuclear american a lovit un obiect necunoscut într-o zonă maritimă revendicată de Beijing

Reacția Chinei, după ce un submarin nuclear american a lovit un obiect necunoscut într-o zonă maritimă revendicată de Beijing

Beijingul a reacționat după ce armata americană a anunțat că unul dintre submarinele sale nucleare a  lovit un obiect neidentificat în timp ce naviga în apele din zona Indo-Pacifică.

Reacția Chinei, după ce un submarin nuclear american a lovit un obiect necunoscut într-o zonă maritimă revendicată de Beijing
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2021   •   17:00

"China îşi exprimă grava preocupare cu privire la submarinul american care a lovit un obiect necunoscut în Marea Chinei de Est'', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian.

Oficialul chinez a cerut Washingtonului să clarifice scopul prezenței acelui submarin în respectiva zonă şi să precizeze dacă în urma coliziunii s-au produs scurgeri radioactive ori a fost afectat mediul marin.

În urma incidentului, produs sâmbătă, au fost răniți 11 membri ai echipajului de pe submarin.

Oficiali militari americani au precizat că este vorba de răni minore iar submarinul USS Connecticut a ajuns vineri la baza navală americană din insula Guam.

Connecticut este unul dintre cele trei submarine nucleare de clasă Seawolf din dotarea flotei Marinei militare a SUA și poate transporta mai mult armament decât oricare alte submarine de atac americane. Capabilitățile sale includ până la 50 de torpile și rachete de croazieră Tomahawk.

Este o navă veche de peste 20 de ani, dar tehnologic avansată, cu actualizări ale sistemelor sale realizate pe parcursul vieții sale operaționale, notează CNN.

Marina americană nu a precizat cu ce tip de obiect a intrat în coliziune submarinul

O sursă sub acoperirea anonimatului a declarat pentru publicația specializată Navy Times că topografia zonei coliziunii nu indică existenta vreunei mase de pământ în fața submersibilului.

Conform aceleiași surse, nici nu există indicii conform cărora coliziunea ar fi avut un ''caracter ostil'' sau că submarinul a lovit o altă ambarcațiune.

Marea Chinei de Est, unde s-a produs coliziunea, este o zonă strategică cheie pentru rutele comerciale între estul Asiei şi Oceanul Indian. De asemenea, este bogată în petrol, gaze naturale şi resurse piscicole.

Beijingul revendică un control complet asupra acestei regiuni şi a amplasat instalații militare pe mai multe insule din spațiul maritim revendicat total sau parțial şi de Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei sau Taiwan.

×
Subiecte în articol: China submarin nuclear SUA
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close