Antena 3 CNN Externe Bilanţul provizoriu al cutremurului din Turcia se ridică la 60 de morţi

Bilanţul provizoriu al cutremurului din Turcia se ridică la 60 de morţi

Bilanţul provizoriu al cutremurului din Turcia se ridică la 60 de morţi
09 Mar 2010   •   10:44

Bilanţul provizoriu al cutremurului cu magnitudine 6, care a lovit Turcia, indică aproape 60 de morţi, dar autorităţile avertizează că numărul victimelor va fi mai mare. Locuitorii din provincia Elazig, cea mai puternic afectată de seism, au petrecut prima noapte de după cutremur în corturi, de frica unor noi replici.

Îngroziţi de seismul de mare magnitudine care a avut loc luni, dar şi de numeroasele replici care au urmat, chiar şi cei ale căror case au rămas în picioare au preferat să petreacă noaptea în corturi şi au aprins focuri pentru a se încâlzi.

Localnicii au povestit momentele de coşmar prin care au trecut.

"Am fugit să-mi salvez tatăl, mama şi pe ceilalţi membri ai familiei. Pe verii mei i-am scos de sub dărâmături. Am reuşit s-o salvăm şi pe nepoata mea. Avea pielea învineţită. Am fost loviţi de o mare suferinţă", povesteşte unul dintre locuitori.

Pentru că majoritatea caselor care au căzut la cutremur erau construite din chirpici, premierul turc a cerut un proiect de reconstrucţie a regiunii afectate.

Populaţia a criticat, la rândul ei, neimplicarea autorităţilor în consolidarea locuinţelor, în ciuda numeroaselor seisme din ultimii 20 de ani. Bilanţul tragic al seismului care a lovit, în 1999, zona oraşului Izmit, când peste 18.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, a fost pus tot pe seama clădirilor instabile.

Numărul mare de locuinţe ridicate doar din bârne de lemn şi chirpici, şi care se află chiar şi la periferia Istanbulului, îngrijorează autorităţile, în condiţiile în care seismologii avertizează că metropola turcă va fi lovită de un seism puternic în următoarea perioadă.


Antena 3


×
Subiecte în articol: cutremur turcia replici bilant cutremur Turcia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close