Antena 3 CNN Externe Blockupy: Proteste violente în Frankfurt. Poliţiştii folosesc tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. 350 de persoane au fost arestate (VIDEO)

Blockupy: Proteste violente în Frankfurt. Poliţiştii folosesc tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. 350 de persoane au fost arestate (VIDEO)

Blockupy: Proteste violente în Frankfurt. Poliţiştii folosesc tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. 350 de persoane au fost arestate (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Reuters
18 Mar 2015   •   13:38

În jur de 350 de persoane au fost arestate în timpul protestului Blockupy din Frankfurt, în ziua în care noul sediu central al Băncii Centrale Europene (BCE) s-a inaugurat în oraş.
70 de poliţişti au fost răniţi în timpul confruntărilor stradale.

Agenţii de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care aruncau cu pietre şi au incendiat câteva autovehicule ale poliţiştilor.


"Mai mulţi demonstranţi au fost răniţi de tunurile de apă şi gazele lacrimogene folosite de poliţişti", a spus un organizator al protestului, care a menţionat că demonstraţia nu se va opri până la lăsarea serii.
Potrivit Deutsche Welle, mai mulţi indivizi din rândul manifestanţilor au încercat să forţeze intrarea în clădirea BCE.

În prezent, peste 10.000 de poliţişti şi agenţi de ordine au fost plasaţi în dispozitiv.
Mai multe voci din rândul protestatarilor susţin că măsurile de securitate, cu un număr atât de mare de poliţişti, este fără precedent, iar acest lucru nu face altceva decât să intimideze şi să îi provoace pe manifestanţii paşnici.

Poliţia locală este acuzată de escaladarea violenţelor, iar organizatorii Blockupy spun că forţele de ordine au "orchestrat un scenariu de război civil pentru instigarea participanţilor".

"Nu asta prevedea protestul Blockupy", spune liderul celor din stradă, Hendrik Wester, citat de DPA.

În replică, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Oliver Malchow, a spus că violenţele "au întrecut orice măsură".
"Discutăm de infracţiuni grave aici. Cuvântul protest nu este potrivit în acest caz", a spus el pentru NTV.

Băncile şi magazinele din zonă au fost închise mai devreme astăzi, iar cartierul în care este situată noua clădire BCE a fost închis, fiin permis accesul doar riveranilor şi a celor care lucrează în zonă.

Coşuri de gunoi, anvelope şi mai multe maşini au fost incendiate în mai multe colţuri ale oraşului, în special în zona vestică.

Mii de persoane au ieşit astăzi pe străzile din Frankfurt pentru a protesta faţă de criza economică din Europa, care, spun ei, a fost creată de BCE, UE şi FMI, cu sprijinul considerabil al guvernului german.

 

Costul de construcţie al noului sediu central al BCE este de peste 1,3 miliarde de euro.

Blockupy este o alianţă anticapitalistă, formată din grupuri de stânga, care s-au unit să atragă atenţia politicilor BCE, care, în opinia lor, favorizează bogaţii în detrimentul celor săraci, bâncile în dauna oamenilor şi sprijină clasa creditorilor, care sufocă debitorii.
Ei spun că situaţia actuală din UE este "o criză a regimului european".

Protestul nostru este îndreptat împotriva BCE, un membru al Troicii, care nu este aleasă democratic şi cu toate acestea, încearcă să împiedice colaborarea cu guvernul Greciei. Vrem ca politicile de austeritate să fie încheiate", a declarat un alt organizator, Ulrich Wilken, citat de Reuters.

×
Subiecte în articol: Frankfurt proteste violente
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close