Antena 3 CNN Externe Bombardamente ale rușilor, la doar 45 de kilometri de România

Bombardamente ale rușilor, la doar 45 de kilometri de România

Luptele continuă în estul Ucrainei în cea de-a 134-a zi de război. Ruşii au intensificat bombardamentele în regiunea Donețk, însă, potrivit unui raport al britanicilor, nu au înregistrat niciun progres semnificativ în zonă. Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva ore, mai multe atacuri cu rachetă au fost lansate asupra regiunii Odesa și a Insulei Șerpilor. Deocamdată, nu au fost raportate victime.

Bombardamente ale rușilor, la doar 45 de kilometri de România
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    07 Iul 2022   •   15:02

Atacul asupra celor două zone a avut loc în această dimineață. În Odesa, lovitura a vizat două depozite de cereale, iar autorităţile locale au raportat că o importantă cantitate de grâne a fost distrusă. Insula Șerpilor, de pe care ruşii s-au retras recent, a fost şi ea lovită de două rachete, care au avariat un debarcader. 

Bombardată intens în ultimele ore a fost şi regiunea Harkov, acolo unde forţele ruse au reuşit distrugerea aproape completă a Universităţii pedagogice din oraş. 

”Cum ar trebui să te simți dacă ai studiat aici? Am intrat la universitate în 1984. Lucrez la universitate de aproape 40 de ani. Ce pot să simt în afară de durere? 

Mi se pare că ruşii distrug totul. Nu numai instituțiile de învățământ, ci tot ceea ce ţine de infrastructura noastră”, spun localnicii.

În ciuda acestor atacuri, ruşii nu au raportat niciun progres semnificativ în ultimele ore. Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că armele pe care Ucraina le-a primit de la Occident încep să schimbe deznodământul războiului. 

”În cele din urmă, se simte că artileria occidentală - armele pe care le-am primit de la partenerii noștri - au început să funcționeze foarte puternic. Precizia lor este exact așa cum ar trebui să fie. Apărătorii noștri provoacă lovituri foarte vizibile asupra depozitelor și altor locuri care sunt importante pentru logistica ocupanților, iar acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse”, susține Zelensky. 

Ucraina a anunțat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la debutul invaziei şi până în prezent. Potrivit rapoartelor ucrainene, zilnic sunt comise în jur de 200 – 300 de astfel de crime ale rușilor. În acest context, procurorul general al Ucrainei avertizează că "soldații ruși care au ucis, torturat sau violat civili ar trebui să înțeleagă că este doar o chestiune de timp până când vor ajunge în instanță". 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close