Antena 3 CNN Externe Guvernul britanic crește taxele, după cheltuielile masive făcute în timpul pandemiei

Guvernul britanic crește taxele, după cheltuielile masive făcute în timpul pandemiei

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat, marţi, planul de creştere a taxelor pentru angajatori, angajaţi şi unii investitori, ca soluţie pentru la finanţarea sectorului de asistenţă sociale şi a sistemului sanitar.

Guvernul britanic crește taxele, după cheltuielile masive făcute în timpul pandemiei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2021   •   17:46

După ce a cheltuit enorm pentru a combate pandemia COVID-19, guvernul de la Londra vizează reforma sistemului de asistență socială, ale cărui costuri urmează să se dubleze în următoarele două decenii, pe măsură ce populația îmbătrânește.

De asemenea, guvernul caută soluții pentru restanțele sistemului sanitar de stat (National Health Service, NHS), numeroase tratamente fiind amânate, după ce resursele au fost direcționate prioritar pentru bolnavii de COVID-19.

Boris Johnson crește taxele pentru că nu vrea să se împrumute și mai mult

''Aş greşi dacă aş spune că putem plăti pentru această redresare fără a lua deciziile dificile, dar responsabile, asupra modului în care o finanțăm'', a declarat premierul Boris Johnson în fața parlamentului de la Londra.

''Ar fi iresponsabil să suportăm costurile unor împrumuturi mai mari şi ale unei îndatorări mai mari'', a continuat el, amintind pe de altă parte că numeroși britanici în vârstă au fost nevoiți să-şi vândă locuințele pentru a-şi plăti cheltuielile medicale.

Politicienii britanici care s-au succedat la putere, conservatori sau laburiști, au căutat de-a lungul anilor soluții pentru nevoile în creștere de finanțare a asistenței sociale.

Șefii guvernelor au amânat rezolvarea acestei probleme, de teama reacției publice la creșterile taxelor şi în contextul opoziției din interiorul propriilor formațiuni politice.

O nouă taxă pentru sănătate și asistență socială

De astă dată, premierul Boris Johnson a trecut peste temerile din propria formațiune și a anunțat o nouă taxă pentru sănătate şi asistență socială.

În urma aplicării noii taxe, contribuțiile sociale ale angajaților şi angajatorilor vor crește cu 1,25%.

Cu un procentaj similar urmează să crească şi impozitul pe dividendele din acțiuni.

În mod previzibil, opoziția laburistă a denunțat creșterea taxelor.

''Aceasta este o creștere de taxe care încalcă o promisiune făcută de premier la ultimele alegeri (...) Conservatorii nu vor mai putea pretinde niciodată că sunt partidul taxelor mici'', spune liderul Partidului Laburist, Keir Starmer.

Alţi critici spun că măsura va afecta în mod disproporționat tinerii şi angajații cu venituri mici.

Planul lui Johnson a fost dezaprobat şi de reprezentanții mediului de afaceri, care consideră că o creștere a taxelor va fi o povară în plus pentru companiile care încă se luptă cu efectele economice negative ale pandemiei, iar consecințele vor fi întârzierea redresării economice şi pierderea unor locuri de muncă.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close