Britanicii au aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Urmează răspunsul Reginei

de M.Z.    |    17 Iul 2013   •   07:36
Britanicii au aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Urmează răspunsul Reginei Foto: Agerpres/AP
Deputaţii britanici au adoptat marţi un proiect de lege care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex în Anglia şi Ţara Galilor, deschizând astfel calea primelor căsătorii de acest tip la jumătatea lui 2014.
 
Pentru a avea forţa unei legi, proiectul urmează să fie aprobat de regina Elizabeth a II-a, miercuri sau joi, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, care supervizează textul. Însă este necesar încă un an pentru a fi pus în aplicare.
 
"Sperăm să vedem primele căsătorii între persoane de acelaşi sex la mijlocul lui 2014, deoarece sunt o serie de probleme de soluţionat, ca de exemplu consecinţele (legii) cu privire la pensii", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, potrivit Mediafax.

Votul de marţi a pus capăt unei veritabile "curse cu obstacole" în Parlament, în cursul căreia deputaţi conservatori s-au opus proiectului iniţiat de Guvernul de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi. Textul a trecut, de asemenea, de un amendament "de demolare" respins de Camera Lorzilor.
 
Legea vizează doar Anglia şi Ţara Galilor, celelalte regiuni ale Regantului Unit, Scoţia şi Irlanda de Nord, având propria legislaţie.
 
Guvernul scoţian a publicat propriul proiect de lege cu privire la acest subiect luna trecută, iar adunarea Irlandei de Nord a votat pentru blocarea unei măsuri similare.

O altă problemă ţine de faptul că administraţia britanică urmează să actualizeze sistemele informatice, cu scopul de a înregistra corect aceste căsătorii. Aceste ajustări, denunţate de conservatori, care se opun căsătoriei între homosexuali, ar urma să coste aproximativ 2,3 milioane de euro.
 
Liderul liberal-democraţilor, vicepremierul Nick Clegg, le-a spus susţinătorilor căsătoriei între persoane de acelaşi sex reuniţi în faţa Parlamentului luni că această lege va garanta că lesbienele, homosexualii şi bisexualii se vor simţi de-acum "recunoscuţi şi valorizaţi, şi nu excluşi".
 
Reforma prevede să permită cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească civil. Ea este, totuşi, simbolică, având în vedere că cuplurile homosexuale deja au aceleaşi drepturi parentale ca cele heterosexuale, şi anume pot adopta, recurge la procreare asistată medical ori la o mamă purtătoare, cu condiţia ca aceasta să nu fie plătită.
 
Homosexualii pot forma, încă din 2005, parteneriate civile.
 
Legea lasă diferitelor confesiuni posibilitatea de a oficia sau nu uniuni religioase între persoane de acelaşi sex, cu excepţia Bisericii Anglicane, majoritare în ţară, în cadrul căreia căsătoria între persoane de acelaşi sex va rămâne ilegală.
 
Coaliţia pentru Căsătorie intenţionează să îşi mobilizeze cei aproximativ 700.000 de susţinători, pentru a-i imputa premierului David Cameron această lege în alegerile europene din 2014 şi în alegerile legislative din 2015.
 

 
 

 

x close