Antena 3 CNN Externe Bulgaria trece prin cea mai gravă criză politică. Preşedintele convoacă Parlamentul pe 21 mai

Bulgaria trece prin cea mai gravă criză politică. Preşedintele convoacă Parlamentul pe 21 mai

Bulgaria trece prin cea mai gravă criză politică. Preşedintele convoacă Parlamentul pe 21 mai
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    17 Mai 2013   •   23:14

Bulgaria se confruntă cu una dintre cele mai grave crize politice din istoria sa recentă. După anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, niciun partid nu a obţinut majoritatea. Chiar partidul conservator, câştigător al scrutinului, a cerut anularea votului.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut convocarea Parlamentului pe 21 mai, în speranţa că guvernul va putea fi format mai repede şi, astfel, va putea pune capăt mai rapid crizei, pentru ca ţara să iasă din impasul politic. 

 
Criza s-a adâncit după ce partidul fostului premier Boiko Borisov, câştigătorul scrutinului de duminică, a cerut anularea votului. 
 
Borisov va trebui totuşi să aştepte constituirea Parlamentului ca să îşi poată duce demersul la bun sfârşit. 
 
Cu toate acestea, preşedintele bulgar susţine că toate partidele, inclusiv cel al fostului premier, au fost de acord ca Parlamentul să îşi înceapă cât mai curând activitatea pentru a permite formarea unui guvern. 
 
În urma alegerilor, conservatorii au obţinut 97 din cele 240 de locuri în noul legislativ, fiind urmaţi de socialişti, cu 84 de mandate, partidul minorităţii turce şi ultranaţionaliştii de la Ataka, cu 36 şi respectiv 23 de locuri. 

 



 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close