Antena 3 CNN Externe Căile ferate olandeze vor acorda despăgubiri victimelor Holocaustului

Căile ferate olandeze vor acorda despăgubiri victimelor Holocaustului

Căile ferate olandeze vor acorda despăgubiri victimelor Holocaustului
Sursa foto: sursă foto: pixabay.com
28 Iun 2019   •   14:34

Compania naţională de căi ferate din Olanda va plăti despăgubiri de zeci de milioane de euro, pentru evreii transportaţi către lagărele naziste de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Daily Mail.

O pagină neagră în istoria companiei

Plata a fost intitulată „o pagină neagră în istoria companiei”  și se adresează supravieţuitorilor care au fost duşi în lagăre, dar şi rudelor celor care au pierit în timpul Holocaustului, cel mai mare dezastru din istoria civilizației moderne.

Compania a câştigat milioane de euro, după ce a fost însărcinată de forţele naziste opresoare să transporte familiile de evrei către lagărele de exterminare. 

Aproximativ 70% din comunitatea de evrei olandezi - sau mai bine de 100.000 de evrei - nu au supravieţuit războiului.

Cei mai mulţi evrei era adunaţi în oraşe precum Amsterdam şi ajungeau cu trenul în lagărele din Olanda, înainte să fie trimiși la graniţă şi mutaţi în trenurile germane, care plecau către lagărele de concentrare.

„Se estimează că mii de persoane au dreptul la compensaţii, inclusiv circa 500 de supravieţuitori. NS (compania de căi ferate din Olanda) va stabili un fond de zeci de milioane de euro, în anii următori, scrie Daily Mail, potrivit unui comunicat NS.

Compania de căi ferate şi-a cerut scuze pentru rolul pe care l-a avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 2005, dar a anunţat că va oferi compensaţii în noiembrie 2018.

Șase milioane de evrei, de toate vârstele, și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în regimul condus de Adolf Hitler

Văduvele şi văduvii victimelor vor primi câte 7.500 de euro şi dacă respectivele persoane nu mai sunt în viaţă, copiii acestora vor primi o despăgubire de 5.000 de euro.

De asemenea, și căile ferate franceze SNCF şi-au manifestat regretul pentru rolul avut în transportarea evreilor în timpul războiului, recunoscând că echipamentele şi personalul au fost folosiţi pentru a transporta 76.000 de evrei către Germania.

Compania SNCF a motivat că nu a putut controla activităţile căilor ferate franceze în timpul ocupaţiei naziste din anii 1940-1944.

Guvernul francez a plătit despăgubiri de peste 6 miliarde de dolari, pentru unii cetăţeni francezi şi alţi deportaţi.

Guvernul german a plătit compensaţii de 70 miliarde de euro pentru crimele comise în timpul nazismului, cea mai mare parte din sumă a fost destinată supraviețuitorilor evrei.

×
Subiecte în articol: razboi mondial Holocaust
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close