Antena 3 CNN Externe Câinii care pot detecta COVID-19, noii ”membri” ai unor trupe ca Metallica sau Rolling Stones

Câinii care pot detecta COVID-19, noii ”membri” ai unor trupe ca Metallica sau Rolling Stones

Câinii care pot detecta COVID-19 devin membri de bază ai unor trupe celebre, precum Metallica sau Rolling Stones. Pentru a evita anularea turneelor din cauza noului val de infectări, muzicienii au găsit o modalitate eficientă de a depista eventuale infectări în stafful lor.

Câinii care pot detecta COVID-19, noii ”membri” ai unor trupe ca Metallica sau Rolling Stones
Sursa foto: Getty Images/ Joe Raedle
de Cerasela Stafie    |    12 Ian 2022   •   18:12

Câini special dresați pentru a adulmeca virusul SARS-CoV-2 au fost recrutați de formații celebre, precum Rolling Stone, Tool, The Black Keys, Eric Church şi Metallica.

Cele mai multe dintre patrupede sunt din rase precum ciobănesc german, belgian malinois şi retriever labrador. Toți sunt special antrenați să miroasă virusul și se așează dacă detectează COVID-19, scrie Mediafax.

Animalele au liber acces în culise, unde se plimbă pentru a descoperi dacă cineva este infectat, evitând astfel răspândirea bolii.  

Noii „angajaţi” ai Metallica au fost deja puși la treabă, la concertele din Fort Lauderdale şi Atlanta din toamna trecută, dar și la spectacolele de aniversare a 40 de ani de la San Francisco, de luna trecută.

O echipă canină i-a însoțit în turneul din Statele Unite și pe cei de la Tool.

În prezent, sunt 12 câini aflați în serviciu, iar încă șapre sau opt sunt în pregătire. Animalele sunt supravegheate de Bio-Detection K9.

Pentru ca patrupedele să învețe să adulmece mâinile și picioarele oamenilor și să se așeze dacă descoperă virusul este nevoie de aproximativ o lună și jumătate de antrenament. În plus, mai nou și din cauza tuipinii Omicron, animalele sunt dresate să miroase și măștile de protecție.

Cercetătorii de la Universitatea Internaţională din Florida au publicat un studiu cu privire la acest proces, la sfârșitul anului trecut. Cei patru câini participanți au dovedit o acuratețe de 97,5% în identificarea biomarkerilor asociaţi cu COVID-19.

”Este unul dintre cele mai mari procente pe care le-am văzut vreodată şi fac această muncă de peste 25 de ani cu tot felul de câini detectori”, a declarat Dr. Ken Furton de la FIU, cercetător în chimie criminalistică pentru The Guardian. ”Este cu adevărat remarcabil.”

Pentru că patrupezii nu sunt un instrument de diagnostic aprobat de autorități, persoanele indicate de câini trebuie să efectueze un test pentru a confirma prezența virusului. Cu toate acestea, unele studii au arătat că animalele pot fi mult mai sensibile la detectarea virusului, identificându-l chiar și când nu este suficientă încărcătură virală pentru un test.

 

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close