Antena 3 CNN Externe Campanie Greenpeace pentru interzicerea forajelor petroliere în zona Arcticii, susţinută de actori celebri şi staruri rock

Campanie Greenpeace pentru interzicerea forajelor petroliere în zona Arcticii, susţinută de actori celebri şi staruri rock

Campanie Greenpeace pentru interzicerea forajelor petroliere în zona Arcticii, susţinută de actori celebri şi staruri rock
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
24 Iun 2012   •   20:46

Actori celebri, ca Robert Redford şi Penelope Cruz, staruri rock precum Paul McCartney şi Bryan Adams şi oameni de afaceri se numără printre susţinătorii unei campanii Greenpeace pentru interzicerea forajelor petroliere şi a pescuitului industrial în zona Arcticii, potrivit AFP.
   
Greenpeace a lansat, joi, în paralele cu Summitul pentru o dezvoltare durabilă Rio+20, o campanie ecologistă de amploare, prin care solicită ca Arctica să fie declarată de ONU un sanctuar al umanităţii.
   
Potrivit Greenpeace, această campanie, una dintre cele mai ambiţioase pe care le-a lansat vreodată, beneficiază de sprijinul a 100 de personalităţi din lumea întreagă, ale căror nume sunt înscrise pe o listă. Organizaţia îşi propune să strângă cel puţin 1 milion de nume pe acest "rulou", pe care îl va depune pe fundul oceanului de la Polul Nord, la 4 kilometri sub gheaţă. "Un drapel pentru viitor", realizat de tineri, va marca locul în care ruloul va fi depus.
   
Actorii Hugh Grant, Jude Law, Emily Blunt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Robert Redford, Jeremy Irons, dramaturgul Tom Stoppard, oamenii de afaceri Richard Branson, David de Rothschild, regizorii Pedro Almodovar, Stephen Frears, cântăreţii Paul McCartney, Annie Lennox,  Bryan Adams, creatoarea de modă Vivienne Westwood apar pe această primă listă.
   
"În prezent, spaţiul uriaş din jurul polilor ne aparţine tuturor", spune Greenpeace, dar, cum temperatura creşte şi gheaţa se topeşte, statele riverane Arcticii îşi sporesc revendicările teritoriale asupra fundului mării, "pentru a deschide uşa în faţa giganţilor din industria petrolului".
   
"Arctica are nevoie ca oamenii să acţioneze pentru a o salva. Interzicerea forajelor offshore şi a pescuitului nedurabil ar fi o mare victorie", a spus Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International.
 
Greenpeace solicită înfiinţarea unui sanctuar natural precum cel care a fost creat în urmă cu 20 de ani în jurul Antarcticii, unde industria minieră şi petrolieră sunt interzise, în beneficiul cercetărilor ştiinţifice.
   
Rodion Sulyandziga, vicepreşedinte al Raipon (Asociaţia popoarelor indigene din nord), susţine că exploatările petroliere din Arctica ar putea periclita existenţa şi supravieţuirea popoarelor indigene.
   
Potrivit Greenpeace, compania Shell ar trebui să înceapă în săptămânile următoare foraje de explorare în două situri offshore din Arctica, în apropier de peninsula Alaska. Gigantul rus Gazprom ar trebui să înceapă şi el foraje offshore în zona arctică în acest an.
   
Experţii estimează la 900.000 de miliarde de dolari valoarea rezervelor de petrol ale Arcticii. Ele au trezit interesul ţărilor riverane - Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca şi Statele Unite.
   
Lansarea acestei campanii a fost însoţită de o "invazie" de urşi polari din plastic pe multe edificii din lume. "O rebeliune a urşilor polari" potrivit Greenpeace, s-a desfăşurat de la Opera din Sydney şi până la celebrul munte Corcovado unde se află statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, de unde a fost lansat un balon de 12 metri în formă de urs.
   
Campania a fost lansată pe 21 iunie, pentru că în această zi - cea mai lungă a anului - zona Cercului arctic este luminată de Soare timp de 24 de ore fără întrerupere.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close