Antena 3 CNN Externe Canada renunţă la Protocolul de la Kyoto. Este primul stat care se retrage din acordul referitor la climă

Canada renunţă la Protocolul de la Kyoto. Este primul stat care se retrage din acordul referitor la climă

Canada renunţă la Protocolul de la Kyoto. Este primul stat care se retrage din acordul referitor la climă
Sursa foto: Foto: climatechangeconnection.org
13 Dec 2011   •   15:28

Canada a devenit luni primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, informează AFP. Statul nord-american a motivat decizia prin faptul că acest acord "nu funcţionează" şi că "platforma de la Durban" este viitorul.

La întoarcerea de la conferinţa privind schimbările climatice desfăşurată în Africa de Sud, ministrul canadian al Mediului Peter Kent a justificat această decizie prin riscul pe care Canada îl are de a plăti penalizări de 14 miliarde de dolari dacă va susţine în continuare Protocolul.

Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997 şi intrat în vigoare în 2005, era singurul contract juridic util privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră,  aflate la originea încălzirii globale.

Nivelul emisiilor a crescut, în loc să scadă la 6%, în 2012

Prin termenii acestui acord, Canada se angaja să reducă emisiile în 2012 la 6% în raport cu nivelul din 1990, însă, din contră, nivelul emisiilor a crescut. Instaurat în 2006, guvernul conservator condus de Stephen Harper a respins deschis obligaţiile acordului şi denunţa "greşeala" guvernului liberal de a îl semna.
   
În schimb, Canada a promis să reducă emisiile la 17 la sută până în 2020 în raport cu nivelul din 2005, ceea ce reprezintă un efort mai redus şi insuficient, conform ecologiştilor.
   
Amintind prezenţa sa la conferinţa despre climă de la Durban, Kent a afirmat că platforma pregătită de această întâlnire "reprezintă o cale pentru progres" aşa cum Protocolul de la Kyoto nu a fost, în opinia Canadei.
   
Protocolul nu include SUA şi China

Kyoto "nu include ţările cu cele mai multe emisii, Statele Unite şi China şi astfel nu poate funcţiona", a continuat acesta pentru presa din Ottawa.

Protocolul "nu este o cale către o soluţie globală la schimbările climatice, este un obstacol", a afirmat ministrul canadian.
   
"Considerăm că un nou acord cu constrângeri juridice pentru toţi marii poluatori ne permite, ca ţară, să creăm noi locuri de muncă şi să avem creştere economică, aceasta fiind calea de urmat", a mai adăugat Kent, afirmând că această poziţie a Canadei are o susţinere în creştere din partea Uniunii Europene, a Australiei, a Noii Zeelande, Japoniei şi Rusiei, precum şi din partea unor ţări mai puţin dezvoltate şi grupul de 43 de ţări insulare.
   
Ministrul a revenit asupra costului ridicat pe care respectarea acestui acord îl impune ţării sale. Pentru a atinge obiectivele Protocolului, afirmă acesta, Canada ar trebui să interzică toate automobilele cu motor, să "închidă" sectorul agricol şi "să sisteze căldura în toate casele, birourile, spitalele şi uzinele" ţării.
   
Canada riscă, potrivit acestuia "pierderea a milioane de locuri de muncă sau transferul a 14 miliarde de dolari din banii contribuabililor canadieni către alte ţări, reprezentând 1.600 de dolari pe familie, fără a avea un impact asupra mediului".

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close