Antena 3 CNN Externe Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Bob Barr, fost republican, actual libertarian

Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Bob Barr, fost republican, actual libertarian

Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Bob Barr, fost republican, actual libertarian
05 Noi 2008   •   01:01

A mai rămas foarte puţin timp până la marea confruntare dintre Barack Obama şi John McCain, Statele Unite ale Americii fierb. Rezultatul final al acestui controversat scrutin ar putea fi influenţat de alţi candidaţi ?no name? ? anonimi, ce visează cu ochii deschişi la Casa Albă. Visul e vis, realitatea este că nu au nici o şansă; totuşi, aceşti figuranţi pe scena electorală a acestei toamne ar putea să îi afecteze pe principalii candidaţi în cazul unui duel strâns în state cheie. Patru dintre aceştia se disting ca potenţiali hoţi de capital politic: libertarianul Bob Barr (creditat cu 2,5% din intenţiile de vot la nivel naţional), independentul Ralph Nader (1,3%), Chuck Baldwin, reprezentant al Partidului Constituţiei şi candidata Verzilor, Cynthia McKinnney (câte un procent).
Bob Barr, fost congresman republican, candidează din partea Partidului Libertarian la preşedinţia Statelor Unite ale Americii. În vârstă de 59 de ani, Barr a reprezentat Georgia în camera inferioară a Congresului American din 1995 până în 2003, remarcându-se ca unul dintre cei mai conservatori membri ai acesteia. A devenit destul de cunoscut ca iniţiator al procedurii de demitere a fostului preşedinte democrat Bill Clinton, în urma scandalului sexual Monica Lewinski. Până în 2006, a fost membru al Partidului Republican; a rupt însă legăturile cu administraţia Bush după intrarea în vigoare a legii antiterorism Patriot Act.
Barr a fost ales drept candidat în al şaselea tur de scrutin, la Convenţia Partidului Libertarian reunită la Denver, Colorado. În campanie, Bob Barr l-a acuzat pe candidatul republican John McCain că nu este un ?adevărat conservator?. Barr şi-a exprimat dorinţa ca statul să nu mai finanţeze şcolarizarea copiilor imigranţilor ilegali şi ca bazele militare americane din străinătate să fie închise.
Unii analişti au opinat că această candidatură i-ar putea crea probleme republicanului John McCain. Încă popular printre conservatori, ?Barr ar putea fi ceea ce a fost Ralph Nader pentru Al Gore în 2000: o catastrofă? (George Will, editorialist la Washington Post). Ralph Nader - candidat al Verzilor în 2000 - a primit 2,8 milioane de voturi, dintre care peste 97.000 în Florida, stat pierdut de democratul Al Gore în faţa republicanului George W. Bush la o diferenţă de doar 537 de voturi. Nader candidează şi anul acesta, din partea Partidului Reformist, care l-a adoptat după ce Verzii nu l-au mai vrut.
De asemenea, în Georgia - stat republican prin tradiţie, curtat de Obama - prezenţa lui Barr ar putea duce la o cursă indecisă.
Partidul Libertarian a fost fondat în urmă cu 37 de ani şi numără circa un sfert de milion de membri. Militează pentru intervenţia minimă a statului în chestiunile publice şi intimitatea americanului de rând, referitor inclusiv la avort, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sau chiar regimul armelor. Apărători ai liberului schimb şi libertăţilor individuale, pledează pentru ridicarea interdicţiei de a consuma droguri şi anularea impozitelor pe venit. Pe plan extern, libertarienii menţin aceeaşi politică non-intervenţionistă şi sunt ostili Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Fondului Monetar Internaţional sau Organizaţia Naţiunilor Unite.
Lista celor mai importanţi candidaţi la preşedinţia SUA, scrutinul din 4 noiembrie 2008:
* Barack Obama (Democratic Party)
* John McCain (Republican Party)
* Bob Barr (Libertarian Party)
* Ralph Nader (Independent)
* Charles ?Chuck? O. Baldwin (Constitution Party)
* Cynthia McKinney (Green Party)
* Alan Keyes (America's Independent Party)
* Gloria La Riva (Party for Socialism and Liberation)
* Brian Moore (Socialist Party USA)
* Charles Jay (Boston Tea Party)
* Gene Amondson (Prohibition Party)
* Ted Weill (Reform Party)
Sursa foto: freerepublic.com.
Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Presedintie SUA alegeri candidati Obama
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close