Antena 3 CNN Externe A fost găsită capsula radioactivă care a pus pe jar o țară întreagă. O "zonă fierbinte" a fost stabilită în jurul obiectului periculos

A fost găsită capsula radioactivă care a pus pe jar o țară întreagă. O "zonă fierbinte" a fost stabilită în jurul obiectului periculos

O capsulă cu cesiu radioactiv, potențial letală pentru cine ar fi manipulat-o în mod neautorizat, a fost găsită după căutări intense.

A fost găsită capsula radioactivă care a pus pe jar o țară întreagă. O "zonă fierbinte" a fost stabilită în jurul obiectului periculos
Sursa foto: Departamentul Serviciilor de Urgență din Australia de Vest
de Adrian Iclozan    |    01 Feb 2023   •   13:11

Autoritățile din Australia de Vest au anunțat depistarea obiectului periculos, într-un demers pe care l-au asemuit căutării unui ac într-un car cu fân.

Căutările au fost declanșate după ce a fost semnalată dispariția capsulei, la capătul unui parcurs de 1.400 de kilometri.

Serviciile de urgență australiene au publicat o imagine a obiectului - care are mărimea unui bob de mazăre - plasat pe pământ, printre pietricele.

Un număr de serie unic, ștanțat pe obiect, a confirmat că este sursa radioactivă căutată, notează BBC.

Citește și: Un bărbat a fost arestat, după ce au fost găsite urme de uraniu în aeroport, în Marea Britanie

Compania minieră Rio Tinto, de unde provenea capsula, a prezentat scuze pentru pierderea dispozitivului, care măsoară 6 milimetri în diametru și are o lungime de 8 milimetri.

Acesta conține elementul Cesiu-137, care poate provoca leziuni ale pielii și, în cazuri extreme, chiar decesul.

Potrivit specialiștilor, o expunere pe durata unei ore la un metru de obiect echivalează cu expunerea la radiațiile generate de zece radiografii.

Elementul Cesiu-137 are o perioadă de înjumătățire de 30 de ani. În cazul în care ar fi rămas nedepistată, capsula ar fi continuat să emită radiații timp de 300 de ani.

Cum a fost găsită capsula radioactivă

Serviciile de urgență au folosit echipamente specializate, inclusiv detectoare de radiații, în timpul căutării.

Un vehicul special echipat a depistat capsula din mers, pe baza radiațiilor emise.

Aceasta era situată la aproximativ 2 de metri marginea drumului.

Locul descoperirii se află nu departe de exploatarea minieră a Rio Tinto, ceea ce sugerează sursa radioactivă a căzut din vehiculul care o transporta la scurt timp de la începerea călătoriei.

O "zonă fierbinte" cu raza de 20 de metri a fost stabilită în jurul capsulei.

Plasată într-un container de plumb, aceasta urma să fie transportată, joi, într-o unitate securizată din orașul Perth.

Premierul Anthony Albanese a comentat incidentul spunând că legile naționale prevăd sancțiuni "ridicol de mici" pentru manipularea neglijentă a conținutului radioactiv, amenda inițială fiind de 1.000 de dolari australieni (cca 700 USD), cu o penalitate suplimentară pentru fiecare zi în care problema nu este remediată.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close