Antena 3 CNN Externe Cât de puternică este al-Qaida? Vezi raportul Departamentului american de Stat

Cât de puternică este al-Qaida? Vezi raportul Departamentului american de Stat

Cât de puternică este al-Qaida? Vezi raportul Departamentului american de Stat
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    01 Aug 2012   •   12:39

Reţeaua teroristă al-Qaida este "în declin" după moartea lui bin Laden şi a mai multor lideri ai acesteia, însă ramificaţiile sale rămân o ameninţare serioasă pentru anumite regiuni vulnerabile, a precizat marţi Departamentul american de Stat în raportul său anual asupra terorismului.

Potrivit aceluiaşi document, anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de atacuri teroriste din anul 2005, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

În raport se subliniază că în timp ce gruparea de bază a reţelei al-Qaida a fost slăbită, alte grupări afiliate acesteia au câştigat teren, dând exemplul ramurii al-Qaida din Peninsula Arabică, considerată în mod special o ameninţare serioasă.

În plus, în ciuda declinului, al-Qaida a reuşit să se adapteze noilor circumstanţe şi "a dovedit că este rezistentă şi are capacitatea de a conduce atacuri la nivel regional şi transnaţional, iar acest lucru constituie o ameninţare serioasă şi durabilă la adresa securităţii noastre naţionale", avertizează raportul.

De asemenea, se atrage atenţia şi asupra grupării al-Qaida din Maghrebul Islamic, activă în zona Sahelului şi care a reuşit să se finanţeze cu ajutorul fondurilor primite în schimbul eliberării străinilor sechestraţi.

Documentul mai atenţionează că Iranul este "principalul susţinător mondial al terorismului", finanţând şi susţinând grupări militare şi teroriste din Orientul Mijlociu. De asemenea, influenţa crescândă a acestei ţări în America Latină este considerată în raport principalul obstacol în lupta antiteroristă din această regiune.

Cuba apare din nou pe "lista neagră" a statelor care sprijină acţiunile teroriste, ea fiind acuzată în raport că oferă adăpost militanţilor ETA şi că a furnizat sprijin politic şi medical gherilelor FARC din Columbia.

Deşi anul trecut nu au avut loc atentate pe teritoriul american, în document se menţionează preocuparea faţă de ameninţările ce pot proveni chiar din interiorul SUA, unde în ultimii ani mai multe persoane "aparent antrenate de al-Qaida şi de ramurile sale" au încercat să comită atentate.

Este reamintit şi rolul grupărilor Hamas şi Hezbollah, care "au în continuare un rol destabilizator în Orientul Mijlociu" şi relaţii foarte bune cu regimurile din Siria şi Iran.



×
Subiecte în articol: al-Qaida
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close