Antena 3 CNN Externe Căutările în ruinele clădirii prăbuşite în Bangladesh s-au încheiat. Bilantul depăşeşte 1.120 de morţi

Căutările în ruinele clădirii prăbuşite în Bangladesh s-au încheiat. Bilantul depăşeşte 1.120 de morţi

Căutările în ruinele clădirii prăbuşite în Bangladesh s-au încheiat. Bilantul depăşeşte 1.120 de morţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Mai 2013   •   07:43

Armata din Bangladesh a anunţat că va încheia, marţi, operaţiunea de căutare în ruinele imobilului de nouă etaje care s-a prăbuşit în apropiere de Dhaka, la 24 aprilie, provocând 1.127 de morţi, informează AFP.

"Operaţiunile de căutare sunt aproape terminate. Suntem în curs de a preda locul către administraţiei locale a districtului, urmând să părăsim baza mâine (marţi), la ora 14.00", a declarat luni pentru AFP generalul de brigadă Siddiqul Alam, care s-a ocupat de aceste operaţiuni timp de apropape trei săptămâni.

"Nu credem că mai există oameni sub dărâmături", a adăugat el, precizând că bilanţul acestui accident industrial, care se numără printre cele mai grave din lume, se ridică la 1.127 de morţi.
   
Peste 3.500 de muncitori, majoritatea plătiţi cu mai puţin de 30 de euro pe lună, confecţionau produse de îmbrăcăminte, îndeosebi pentru brandul britanic Primark (Associated British Foods) şi spaniol Mango, în momentul la care a avut loc prăbuşirea clădirii de la Savar, localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Dhaka.
   
Aproximativ 2.500 de persoane au reuşit să scape de catastrofă.
   
Ultima supravieţuitoare, o tânără croitoreasă în vârstă de 18 ani, pe nume Reshma Islam, a fost scoasă vineri de sub dărâmături, după ce a pretrecut aproximativ 17 zile sub mormanele de moloz.
   
O anchetă preliminară a arătat că vibraţiile provocate mai ales de generatoarele de electricitate au provocat prăbuşirea clădirii, deja afectată.
   
Bangladeshul este al doilea exportator mondial de îmbrăcăminte, fapt explicat de salariile extrem de mici şi abundenţa forţei de muncă. Acest sector cheie al economiei, care generează aproximativ 29 de miliarde de dolari pe an, a reprezentat 80% din exporturile ţării în 2012.
   
Condiţiile de lucru şi normele de securitate din această industrie sunt condamnate de ani buni de organizaţiile neguvernamentale.

×
Subiecte în articol: Bangladesh
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close