Ce a făcut RUSIA a stârnit îngrijorarea Uniunii Europene. "Putin îşi va duce planul la bun sfârşit"

de O.P.    |    01 Oct 2014   •   02:17
Ce a făcut RUSIA a stârnit îngrijorarea Uniunii Europene. "Putin îşi va duce planul la bun sfârşit"

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu "acostarea forţată" de către grănicerii ruşi a unei nave de pescuit lituaniene şi arestarea echipajului acesteia, reţinut de 12 zile în Rusia, relatează AFP.

"Suntem îngrijoraţi în legătură cu acostarea forţată a navei de pescuit lituaniene Juros Vilkas de către grănicerii ruşi, pe 18 septembrie, în apele internaţionale ale Mării Barents", a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Acest incident a fost "urmat de reţinerea navei şi a echipajului, precum şi de tractarea forţată" a navei până în portul din Murmansk (nord-vestul Rusiei), potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ 30 de marinari de pe Juros Vilkas, printre care lituanieni şi ruşi, sunt în continuare reţinuţi în Rusia, care îi acuză că au pătruns în mod ilegal în apele sale teritoriale.

"Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să respecte obligaţiile sale internaţionale şi să elibereze nava imediat. De asemenea, UE îndeamnă Rusia să se abţină de la orice acţiune care contravine Convenţiei Naţiunilor Unite privind Dreptul Mării faţă de o navă de pescuit sub pavilionul unei ţări membre UE", a continuat purtătorul de cuvânt.

Subiectul a fost abordat cu ambasadorul Rusiei pe lângă UE, a adăugat el.

x close