Antena 3 CNN Externe Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar primi ARMAMENT: "Va duce la escaladarea conflictului"

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar primi ARMAMENT: "Va duce la escaladarea conflictului"

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar primi ARMAMENT: "Va duce la escaladarea conflictului"
de O.P.    |    20 Feb 2015   •   06:41

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că opţiunea privind furnizarea de arme Ucrainei trebuie lăsată "pentru mult mai încolo" deoarece livrările de armament duc întotdeauna la amplificarea conflictului.

Întrebat într-o emisiune TV dacă va fi linişte în Ucraina, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni şi-au exprimat la Consiliul European informal speranţa că Acordul de la Minsk "va ţine". "Este, cum s-a exprimat foarte frumos cineva acolo, o rază de speranţă. Mai mult, deocamdată nu, dar, dacă se păstrează, poate să ducă la rezultate palpabile", a precizat Iohannis.

Întrebat dacă poate ajunge la frontiera României conflictul din Ucraina, şeful statului a negat. "Nu, nu cred că va ajunge conflictul propriu-zis la graniţele României, dar e clar că şi acum deja s-a ajuns prea departe, dacă vorbim de implicarea militară", a spus el.

În ceea ce priveşte furnizarea de arme pentru Kiev, Klaus Iohannis a apreciat că această opţiune "trebuie lăsată pentru mult mai încolo". "Livrările de armament niciodată nu au pacificat zone conflictuale, livările de armament întotdeauna duc la o amplificare a conflictului", a precizat Iohannis, subliniind însă că trebuie lăsat "un spaţiu de manevră dacă situaţia se schimbă în mult mai rău". "Atunci este posibil ca împreună cu partenerii să se reevalueze această chestiune", a punctat preşedintele.

Referitor la cei 400.000 de etnici români din Ucraina, Iohannis a spus că ei sunt afectaţi de acest conflict "ca şi ucrainenii, ca şi etnicii maghiari", dar din datele primite nu a putut să constate că "există o apăsare cu conotaţie etnică".

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close