Antena 3 Externe Ce se întâmplă cu gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Anunțul cercetătorilor

Ce se întâmplă cu gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Anunțul cercetătorilor

de S.T.    |    23 Oct 2019   •   16:57
Ce se întâmplă cu gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii. Anunțul cercetătorilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, pe unde radiaţia ultravioletă nocivă de la Soare pătrunde în stratosferă, s-a micşorat foarte mult, fiind în prezent mai mică decât atunci când a fost descoperită, în anii '80.

De obicei, în această perioadă a anului, gaura din stratul de ozon - un strat format din molecule ce conţin trei atomi de oxigen - creşte până ajunge la o suprafaţă de 20 de milioane de kilometri pătraţi, o suprafaţă mai mare decât Rusia, conform NASA. Însă, vremea neobişnuit de caldă din emisfera sudică, din această perioadă a anului, a făcut ca gaura să aibă o extindere mai mică de 10 milioane de kilometri pătraţi.

„Această încălzire reprezintă un lucru bun pentru emisfera sudică, pentru că va fi mai mult ozon şi niveluri mai mici ale radiaţiei ultraviolete”, a comentat Paul Newman, cercetător şef la Departamentul de ştiinţe ale Pământului din cadrul Centrului Spaţial Goddard, aparţinând NASA, din Greenbelt, Maryland.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close