Antena 3 CNN Externe Ce se petrece ACUM în Ucraina. Trupele vor fi retrase

Ce se petrece ACUM în Ucraina. Trupele vor fi retrase

Ce se petrece ACUM în Ucraina. Trupele vor fi retrase
de O.P.    |    29 Sep 2014   •   09:48

Armata ucraineană şi rebelii proruşi se pregăteau duminică să-şi îndepărteze trupele de linia frontului, însă condiţiile unei încetări definitive a confruntărilor armate par în continuare să nu fie îndeplinite, relatează AFP.

La peste o săptămână de la semnarea memorandumului de la Minsk, pe 20 septembrie, între Kiev, rebeli, Moscova şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în vederea încetării luptelor, beligeranţii au angajat sâmbătă, la ora locală 18.00 (18.00, ora României), o numărătoare inversă de 24 de ore, în cursul căreia urmează să se impună o "tăcere" totală.

Însă un "zgomot de explozie" a izbucnit duminică dimineaţa în centrul Doneţkului, principalul oraş controlat de către proruşi în estul Ucranei, a anunţat primăria, care a anunţat sâmbătă că un civil a fost omorât de un obuz.

Aceste confruntări nu pot fi comparate cu violenţa care predomina în estul Ucrainei până la armistiţiul semnat pe 5 septembrie la Minsk. De atunci, cel puţin 44 de civili şi militari au fost ucişi, potrivit unui bilanţ AFP, un număr totuşi de comparat cu bilanţul de 3.200 de morţi prezentat de ONU pentru ansamblul confruntărilor armate, care au început în aprilie.

Memorandumul de la Minsk prevede retragerea armamentului greu - piese cu un calibru mai mare de 100 de milimetri - la cel puţin 15 kilometri de linia frontului, în vederea creării unei zne-tampon cu o lăţime de 30 de kilometri.

Armistiţiul este negociat cu militari ruşi, în localitatea Soledar, la nord de Doneţk, într-o zonă aflată sub control ucrainean. Armata rusă i-a convins pe rebeli să respecte armistiţiul, potrivit postului privat de televiziune Ukraina.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close