Antena 3 CNN Externe Ce spune Vladimir Putin despre nivelul de radiații din atmosferă

Ce spune Vladimir Putin despre nivelul de radiații din atmosferă

Ce spune Vladimir Putin despre nivelul de radiații din atmosferă
19 Aug 2019   •   22:06

'Nu există niciun risc' după explozia care s-a soldat cu cinci morţi la 8 august la o bază de lansare a rachetelor în Marele Nord rus, a asigurat luni preşedintele Vladimir Putin, în timpul unei vizite în Franţa, potrivit AFP.

În cursul unei conferinţe de presă susţinute înaintea întâlnirii sale la Fort Brégançon, cu omologul său francez Emmanuel Macron, preşedintele rus a declarat: 'Nu există niciun risc şi nicio creştere a nivelului de radiaţii'.

'Am trimis experţi la faţa locului şi ei monitorizează situaţia', a adăugat el. 'Au fost luate măsuri preventive să nu se întâmple nimic neaşteptat', a spus şeful statului rus.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei produse la 8 august la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk, în Marele Nord.

Imediat după accident, Ministerul Apărării rus a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testului cu un 'motor de rachetă cu combustibil lichid'.

Dar primăria oraşului Severodvinsk situat în apropiere de bază a anunţat că a fost 'înregistrată o scurtă creştere a radioactivităţii', înainte de a-şi retrage comunicatul.

Ulterior, autorităţile ruse au recunoscut că accidentul a fost legat de testarea unui 'nou tip de arme'.

La 15 august, autorităţile norvegiene de securitate nucleară au indicat că au detectat o cantitate infimă de iod radioactiv în regiunea de la frontiera cu Rusia în zilele care au urmat exploziei.

'La ora actuală, nu este posibil de stabilit dacă ultima detectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk', a subliniat Autoritatea norvegiană de protecţie împotriva radiaţiilor şi securitate nucleară.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close