Cea mai mare amendă dată vreodată: 10 miliarde de dolari pentru un concern petrolier. Vezi ce acuzaţii se aduc companiei

de O.P.    |    05 Ian 2012   •   06:23
Cea mai mare amendă dată vreodată: 10 miliarde de dolari pentru un concern petrolier. Vezi ce acuzaţii se aduc companiei Foto: offshoreinjuries.com

Sancţiune fără precedent pentru un concern petrolier american: acesta a fost condamnat să plătească aproape 10 miliarde de dolari drept compensaţie pentru pagubele aduse, timp de câteva decenii, mediului natural din Ecuador. Suma poate fi chiar mărită până la 18 miliarde dacă grupul petrolier nu prezintă scuze publice.

Curtea de Apel din Ecuador a confirmat decizia unei instanţe inferioare, care a condamnat grupul petrolier Chevron la despăgubiri de 9.5 miliarde de dolari. Sentinţa a fost pronunţată după 18 ani de procese, în urma plângerii unui grup de ecologişti care afirmă că 30.000 de indigeni din Amazon au suferit de pe urma operaţiunilor grupului Chevron, din 1972 până în 1990.

Potrivit sentinţei, despăgubirile pot fi dublate dacă Chevron nu prezintă scuze publice. Dar grupul nu pare să ia în calcul această posibilitate deoarece a anunţat, deja, că a fost condamnat să plătească 18 miliarde. În acelaşi timp, Chevron denunţă presupuse "fraude şi ilegalităţi" în desfăşurarea procesului şi anunţă că va sesiza tribunalele americane şi, poate, Curtea Supremă din Ecuador. Dar preşedintele statului sud-american a salutat, deja, decizia.

Reclamanţii sunt hotărâţi să urmărească firma Chevron în toată lumea, pentru a obţine executarea sentinţei. Cazul este urmărit cu cu îngrijorare de celelalte mari grupuri petroliere, care se tem că vor fi şi ele judecate în diferite ţări în care au acţionat fără să le pese prea mult de mediul natural.
Parteneri
x close