Antena 3 CNN Externe CEA MAI MARE MANIFESTAŢIE DIN ISTORIA EGIPTULUI: Milioane de oameni cer "prăbuşirea regimului Morsi"

CEA MAI MARE MANIFESTAŢIE DIN ISTORIA EGIPTULUI: Milioane de oameni cer "prăbuşirea regimului Morsi"

CEA MAI MARE MANIFESTAŢIE DIN ISTORIA EGIPTULUI: Milioane de oameni cer "prăbuşirea regimului Morsi"
30 Iun 2013   •   21:35
UPDATE:  O altă persoană a fost ucisă duminică, în centrul Egiptului, după ce persoane înarmate aflate pe o motocicletă au deschis focul asupra unor manifestanţi, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor de securitate.
 
Acest incident a avut loc în provincia Asyut, în faţa unui sediu al mişcării Fraţii Musulmani, din care provine preşedintele islamist Mohamed Morsi.

UPDATE: 
O persoană a fost ucisă duminică în confruntări între susţinători şi adversari ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi, la Beni Sueif, un oraş situat la aproximativ 100 de kilometri sud de Cairo, au anunţat serviciile de securitate, scrie AFP.
   
Aproximativ 40 de alte persoane au fost rănite în aceste confruntări, în apropierea sediului local al mişcării Fraţii Musulmani, formaţiunea din care provine Morsi.


UPDATE:
 Armata egipteană estimează la "câteva milioane" numărul manifestanţilor care s-au reunit duminică în ţară cu scopul de a cere plecarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi de la putere, a declarat o sursă militară pentru AFP.
   
Este vorba "despre cea mai mare manifestaţie din istoria Egiptului", a precizat această sursă, sub protecţia anonimatului.

ŞTIRE INIŢIALĂ
Mii de egipteni au strigat "Cară-te!", agitând cartoane de culoarea roşie, şi l-au huiduit duminică pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în Piaţa Tahrir, un loc simbolic în care au revenit atmosfera şi sloganurile revoluţiei din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak, informează AFP.
   
"Poporul vrea prăbuşirea regimului", strigă mulţimea, reluând sloganuri utilizate deja, în acest loc simbolic de manifestaţii politice în Cairo, de opozanţii fostului preşedinte.
   
Bărbaţi, femei şi copii agită o mulţime de cartoane de culoarea roşie şi scandează "Morsi, cară-te", într-un vacarm de fluiere şi vuvuzele.
   
"Este a doua revoluţie şi va porni de aici, pentru că (Piaţa) Tahrir este simbolul revoluţiei", afirmă Ibrahim Hammuda, un tâmplar venit de la Damiatta, pe coastele Mediteranei, pentru a se alătura manifestanţilor în capitală.
   
În 2011, mulţimea ieşea pe stradă purtând portrete ale demnitarilor regimului Mubarak barate cu un "x" de culoarea roşie.
   
Acum manifestaţii agită fotografii ale liderilor Fraţilor Musulmani, mişcarea din care provine Morsi, şi ele barate cu un "x" de culoarea roşie.
   
Mohamed Morsi a fost ales în iunie 2012, în urma primelor alegeri prezidenţiale libere din istoria ţării. Dar, în prezent, critcii săi îl acuză că guvernează exclusiv spre profitul taberei islamiste şi că neagă idealuri democratice ale revoltei, fără care nu ar fi ajuns la putere.
   
Ei îi reproşează că a nu şi-a respectat promisiunea de a fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi că lasă economia să se prăbuşească în cădere liberă.
   
"Sunt aici pentru că Morsi, pe care l-am votat, m-a trădat şi nu şi-a respectat promisiunile. Egiptul va fi eliberat din nou, începând din Piaţa Tahrir", declară Mohamed Samir, venit din oraşul Mansoura, în Delta Nilului.
   
Manifestanţi s-au reunit în Piaţa Tahrir cu câteva ore înainte de marşuri, prevăzute duminică spre seară, pornind din diverse zone ale oraşului Cairo şi îndreptându-se toate spre palatul prezidenţial, în cartierul Heliopolis, unde erau aşteptaţi cei mai mulţi manifestanţi, duminică seara.
   
Cântece patriotice sunt difuzate prin portavoce, la volumul maxim, iar în apropierea palatului organizatori care se ocupă cu asigurarea ordinii poartă veste fluorescente pe care se poate citi "Accesul interzis Fraţilor Musulmani".
   
"Fraţii Musulmani nu continuă revoluţia, ei vor să monopolizeze statul", apreciază Mohammed Abdel Wahab, un cadru în domeniul marketingului, venit în Piaţa Tahrir împreună cu familia.
   
La câţiva kilometri depărtare, în cartierul Nasr City, islamişti participă de mai multe zile la o acţiune de ocupare, în sprijinul lui Morsi, care a provocat manifestaţii masive. În opinia celor din Piaţa Tahrir, acesta nu este un semn al popularităţii preşedintelui, ci mai degrabă al unei voinţe de a-i ridica pe egipteni unii împotriva celorlalţi.
   
"Morsi, ipocritule, dezbini poporul", scandează mulţimea opozanţilor.
   
Manifestaţiile anti-Morsi de duminică sunt organizate la apelul campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care afirmă că a adunat în doar câteva săptămâni peste 22 de milioane de semnături cu scopul de a cere organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close