Antena 3 CNN Externe Cea mai veche piramidă din Egipt, redeschisă turiștilor

Cea mai veche piramidă din Egipt, redeschisă turiștilor

1 minut de citit Publicat la 16:47 06 Mar 2020 Modificat la 16:47 06 Mar 2020
o_1e2o50mj8pvcjmk6g1ou3v0tb.jpg
Sursa foto: Pixabay.com

 Egiptul se străduieşte să-şi promoveze bogatul patrimoniu arheologic pentru a atrage din nou turiştii, al căror număr a scăzut drastic după revoluţia din 2011.

Piramida faraonului Djoser, ridicată cu 4.700 de ani în urmă, este supranumită "piramida în trepte" datorită formei ei neobişnuite. Potrivit specialiştilor, construcţia ei a însemnat o primă etapă înaintea celebrelor piramide, cu forme mai pure, de lângă Cairo. Arheologii au aflat şi cine a proiectat impunătorul monument înalt de 60 de metri. Este vorba de mâna dreaptă a faraonului, Imhotep, considerat de unii cercetători primul arhitect din istorie.

Străvechea piramidă, neglijată decenii la rând, ajunsese în pericol să se prăbuşească în 2006, când guvernul egiptean de atunci a iniţiat un ambiţios program de restaurare. Lucrările au fost întrerupte în 2011, după revoluţia care l-a înlăturat pe Hosni Mubarak, dar după doi ani au fost reluate. Sarcofagul faraonului şi-a regăsit strălucirea din trecut, pereţii camerei mortuare au fost consolidaţi iar coridoarele de acces sunt acum sigure pentru turişti. 

Lucrările de restaurare a acestui măreţ monument au durat aproape 14 ani şi au costat peste 104 milioane de lire egiptene.

Piramida lui Djoser, înscrisă de UNESCO în patrimoniul mondial, este elementul central al unui uriaş complex funerar care cuprinde numeroase alte monumente. Printre acestea se numără alte piramide şi sute de morminte de înalţi demnitari, construite de-a lungul câtorva milenii.

Cea mai veche piramidă, redeschisă turiștilor

×
Etichete: piramide Egipt
x close