Antena 3 CNN Externe Cehia recunoaşte gafa purtătorului de cuvânt al premierului, care calificase acţiunile Israelului drept "defensive"

Cehia recunoaşte gafa purtătorului de cuvânt al premierului, care calificase acţiunile Israelului drept "defensive"

Cehia recunoaşte gafa purtătorului de cuvânt al premierului, care calificase acţiunile Israelului drept "defensive"
04 Ian 2009   •   15:30

Ministrul ceh de Externe, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a apreciat sâmbătă că Israelul nu are dreptul de a declanşa acţiuni militare "care îi afectează în mare măsură pe civili". "Lansarea de operaţiuni terestre ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza nu este o surpriză; au existat indicaţii care sugerau că Israelul are în vedere această acţiune", a declarat Karel Schwarzenberg. "Dar nici dreptul de netăgăduit al unui stat de a se apăra nu autorizează acţiuni care afectează masiv civilii. Cerem facilitarea accesului ajutorului umanitar către locuitorii din Fâşia Gaza şi (...) instaurarea unei încetări a focului", a precizat el, conform unui comunicat citat de Mediafax.
Karel Schwarzenberg a recunoscut duminică la Praga "greşeala gravă" a unui purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, care calificase sâmbătă drept "defensivă" operaţiunea terestră a Israelului în Gaza, notează duminică AFP.
"A fost o greşeală personală. Din păcate a fost vorba de o greşeală foarte gravă", a declarat Karel Schwarzenberg, în cadrul unei dezbateri transmise de postul public de televiziune CT 1.
Iniţial, un purtător de cuvânt al premierului ceh, Mirek Topolanek, declarase că operaţiunea israeliană este "mai mult defensivă decât ofensivă". Aparenta bâlbă diplomatică pe care Cehia s-a străduit să o mascheze poate reflecta nu numai o stângăcie a începătorului (Cehia deţine pentru prima dată preşedinţia UE), ci şi neînţelegeri în sânul guvernului ceh. De altfel, premierul Topolanek a anunţat săptămâna aceasta că luni va proceda la o uşoară remaniere a executivului său.
SUA acuză Hamas şi se arată preocupate de situaţia umanitară
Statele Unite ale Americii, aliate tradiţionale ale Israelului, au anunţat că depun eforturi serioase pentru a obţine un armistiţiu în Gaza, fiind "profund preocupate de situaţia umanitară" din regiune. Departamentul de Stat a spus guvernului israelian că acţiunea militară trebuie să ţină seama de "potenţialele consecinţe asupra civililor", dar nu s-a referir în comunicat direct la invazia terestră israeliană şi nu a cheamat la o încetare imediată a focului, subliniază Reuters.
Mai mult, SUA au dat vina deschis pe Hamas pentru violenţa care a erupt cu mai mult de o săptămână în urmă. "Hamas a ţinut ostatică populaţia din Gaza chiar de la lovitura nelegiuită dată (în vara anului 2007 - n.r.) împotriva preşedintelui Mahmoud Abbas, preşedintele legitim al poporului palestinian", se arată în comunicat.
Abbas şi Franţa condamnă ofensiva israeliană
Abbas a condamnat ferm ofensiva terestră lansată sâmbătă de Israel în Fâşia Gaza şi a avertizat că "agresiunea israeliană în Fâşia Gaza va avea consecinţe grave asupra regiunii". Preşedintele palestinian nu mai exercită nici un control asupra Fâşiei Gaza, de unde a fost îndepărtat în urma unei lovituri de forţă a mişcării Hamas, în iunie 2007.
La rândul ei, Franţa a apreciat printr-un comunicat al Ministerului francez de Externe că "această escaladare militară periculoasă complică eforturile angajate de comunitatea internaţională" pentru obţinerea unui armistiţiu. "Franţa condamnă ofensiva terestră israeliană împotriva Fâşiei Gaza, aşa cum condamnă şi continuarea tirurilor de rachete", se mai arată în comunicat. "Această escaladare militară periculoasă complică eforturile angajate de comunitatea internaţională, în particular de Uniunea Europeană şi de Franţa, de membrii Cvartetului şi de statele din regiune pentru a pune capăt luptelor, pentru a acorda un ajutor imediat civililor şi de a obţine un armistiţiu permanent, aşa cum au solicitat la 30 decembrie cei 27 de miniştri de Externe din Uniunea Europeană", adaugă textul, citat de Mediafax.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close