Antena 3 CNN Externe Cercetătorul de origine română Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie 2014, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner

Cercetătorul de origine română Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie 2014, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner

Cercetătorul de origine română Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie 2014, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner
Sursa foto: Foto: nobelprize.org
08 Oct 2014   •   12:55

Cercetătorii  Eric Betzig, Stefan W. Hell, William E. Moerner au primit, miercuri, premiul Nobel pentru chimie pe 2014, pentru descoperirile în domeniul microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie, a anunţat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, citat de nobelprize.org.
   
Profesorul Stefan Hell, directorul Institutului Max-Planck, din Göttingen, Germania, este un cetăţean german născut în Arad, în 1962.

În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziţionare din creier, supranumit "GPS-ul intern".
   
Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.
   
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.
   
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.
   
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
   
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
   
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close