Antena 3 CNN Externe China. 330 de MILIOANE de avorturi în 40 de ani

China. 330 de MILIOANE de avorturi în 40 de ani

China. 330 de MILIOANE de avorturi în 40 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Mar 2013   •   14:58

Aproape 330 de milioane de avorturi au fost efectuate în China în perioada 1971-2010, potrivit unor date publicate de Ministerul chinez al Sănătăţii, în contextul în care politica de limitare a numărului de naşteri apare tot mai frecvent în discuţii publice, relatează AFP.
   
Ministerul a furnizat în ianuarie statistici detaliate cu privire la sterilizare şi avorturi, după care a anunţat că fuzionează cu Comisia Naţională chineză pentru Populaţie şi Planificare Familială, săptămâna trecută.
   
Anumiţi observatori au interpretat această reorganizare ca pe un semnal în vederea pregătirii unei flexibilizări a măsurilor de limitare a naşterilor ce vizează cuplurile chineze, însă oficiali de rang înalt au afirmat contrariul săptămâna aceasta.
   
"Planificarea familială va fi consolidată şi nu slăbită", a declarat Wang Feng, un adjunct al şefului Biroului pentru reformarea sectorului public, citat de agenţia China Nouă.
   
"În urma reformei, China îşi va continua politica de planificare familială", a declarat, de asemenea, secretarul general al Guvernului, Ma Kai.
   
Limitarea naşterilor şi politica privind naşterea unui singur copil la oraş, măsuri introduse la începutul anilor '80, au permis, potrivit Beijingului, evitarea unui număr suplimentar de aproximativ 400 de milioane de naşteri, în cea mai populată ţară din lume, care număra 1,354 miliarde de locuitori la sfârşitul anului trecut.
   
Însă avorturile au contribuit la eliminarea selectivă a unor embioni şi feţi de sex feminin, creând un deficit de câteva zeci de milioane de femei în rândul populaţiei chineze.
   
Un număr mare de avorturi s-a înregistrat în perioada 1982-1992 - peste zece milioane pe an -, iar recorduri în acest sens, de peste 14 milioane de avorturi, s-au atins în 1983 şi 1991, precizează Ministerul Sănătăţii.
   
Limitarea naşterilor a condus, ca un corolar, la un număr foarte important de avorturi impuse, care sunt, în principiu, interzise în prezent. Însă această practică este continuată în anumite regiuni.
   
În ianuarie, cazul unei femei obligate să avorteze în timp ce se afla în luna a şaptea de sarcină a produs un scandal şi a determinat autorităţile locale să prezinte scuze.
   
China va fi nevoită ca, pe termen mediu, să efectueze o flexibilizare a măsurilor de control asupra naşterilor, din cauza îmbătrânirii rapide a populaţiei şi a diminuării populaţiei active, subliniază unii demografi şi analişti.

×
Subiecte în articol: copii China milioane
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close