Antena 3 CNN Externe China acuză Statele Unite că au trimis baloane deasupra statului comunist

China acuză Statele Unite că au trimis baloane deasupra statului comunist

Administrația de la Beijing a acuzat, luni, Statele Unite că au trimis "de cel puțin zece ori" baloane în spațiul aerian al Chinei în ultimul an.

China acuză Statele Unite că au trimis baloane deasupra statului comunist
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2023   •   19:11

Acuzația vine la nouă zile după ce armata americană a doborât, în data de 4 februarie, un balon chinez suspectat de activități de spionaj.

"Nu este ceva neobișnuit ca Statele Unite să aibă incursiuni ilegale în spațiul aerian al altor țări. Doar în ultimul an, baloane americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste zece ori, fără aprobarea autorităților chineze.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Statele Unite ar fi să aibă un anumit proces de autoreflecţie, în loc să denigreze şi să acuze China", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Autoritățile chineze au răspuns "în mod responsabil şi cu profesionalism" la incursiunile aeriene americane, a susținut oficialul chinez.

Citește și: Șeful NATO: "Incidentele cu obiectele doborâte de SUA fac parte dintr-un tipar"

Balonul chinez doborât pe 4 februarie în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud, era un dispozitiv de spionaj, potrivit Pentagonului.

La rândul său, Beijingul a pretins că balonul era un "dispozitiv civil pentru cercetare", în principal în domeniul meteorologic.

Incidentul a amplificat tensiunile între Washington și Beijing.

Alte trei obiecte suspecte au fost doborâte în ultimele zile în Statele Unite și Canada.

Până la ora publicării acestei actualizări, Washingtonul nu a stabilit clar cui aparțineau cele trei obiecte, dintre care ultimul a fost doborât duminică, 12 februarie.

Foto: operațiune de recuperare a resturilor balonului chinez doborât, Myrtle Beach, statul american Carolina de Sud, 5 februarie 2023

×
Subiecte în articol: SUA China baloane
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close