Antena 3 CNN Externe China antrenează primele mame astronaut

China antrenează primele mame astronaut

China antrenează primele mame astronaut
Sursa foto: china astronaut
09 Mar 2010   •   08:30

China ar putea lansa prima femeie în spaţiu deja din anul 2012, după ce oficialii au anunţat că sunt în cautarea candidatelor din rândul persoanelor de sex feminin care ştiu să piloteze un avion de luptă.
Totuşi, oficialii se tem că zborul în spaţiu ar putea afecta fertilitatea, astfel că doar mamele sunt acceptate în program.
Două femei şi cinci bărbaţi au fost deja selectaţi pentru a fi următoarea generaţie care merge în spaţiu, scrie presa locală.
Xu Xianrong, expert al forţelor aeriene, declara că femeile au un avantaj în faţă bărbaţilor deoarece sunt mai stabile mental, mai capabile să suporte singurătatea şi au capacităţi de comunicare mai bune.
Oricum cerinţa ca acestea să fie mame şi soţii nu se leagă de capacitatea acestora de a dace mai multe lucruri.
"Este o măsură luată din consideraţie pentru femeile pilot. Deşi există dovezi puţine despre cum afectează experienţa spaţială corpul femeii, trebuie să fim foarte prudenţi. La urma urmei, este fără precedent pentru China," declara Xu pentru Xinhua.
Astronauţii chinezi aleşi au între 27 şi 34 de ani, iar presa locală susţine că a identificat cinci din cele 15 femei aflate în programul de stat.
De altfel, un oficial declara că una sau două femei se antrenează deja pentru programul spaţial, dar nu există o dată a lansării, mai ales că antrenamentul ar putea dura şi cinci ani.
Anul trecut,Sui Guosheng, ofiţerul responsabil de recrutările pentru forţele aeriene, declara că se aşteaptă să vadă o femeie în spaţiu în 2012 ? la nouă ani după ce Yang Liwei a devenit primul chinez care a orbitat în jurul Terrei.
Valentina Tereşkova, din URSS, a fost prima femeie în spaţiu în 1963. Nasa a interzis timp de ani accesul femeilor, deşi la unele teste aveau scoruri mai bune, iar abia în 1983 Sally Ride a devenit prima americană în spaţiu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close