Antena 3 CNN Externe China anunţă aterizarea cu succes a unui avion de luptă pe portavionul intrat recent în serviciu

China anunţă aterizarea cu succes a unui avion de luptă pe portavionul intrat recent în serviciu

China anunţă aterizarea cu succes a unui avion de luptă pe portavionul intrat recent în serviciu
Sursa foto: Foto: Mediafax
25 Noi 2012   •   17:56

China a anunţat duminică aterizarea cu succes a unui avion de luptă pe portavionul său intrat recent în serviciu, un gest destinat accentuării puterii sale militare în regiune, pe fondul tensiunilor teritoriale cu vecinii săi, relatează AFP.
   
Avionul, un bombardier Shenyang J-15, versiunea chinezească a avionului de vânătoare rusesc Suhoi Su-33, a aterizat cu succes pe puntea primului portavion chinez, Liaoning, intrat în serviciu la 25 septembrie, a anunţat duminică Ministerul Apărării.
   
"O aterizare reuşită (...) a fost privită întotdeauna ca un simbol al capacităţii operaţionale de luptă a unui portavion", a declarat pentru televiziunea publică Zhang Junshe, directorul adjunct al Institutului militar de cercetare al afacerilor maritime. "Este o etapă importantă pentru portavionul chinez (...), iar aceasta îl apropie de capacitatea de luptă".
   
Imagini video difuzate de China Central Television arată un cârlig în spatele avionului J-15 care prinde un cablu pe puntea portavionului, în timp ce avionul aterizează apoi rămâne nemişcat.
   
Aceasta este prima dată când China este văzută în timp ce foloseşte această tehnică de aterizare.
   
De la intrarea în serviciu a navei, echipajul a efectuat circa 100 de antrenamente şi programe-test, a adăugat Ministerul Apărării.
   
Liaoning a fost construit plecând de la coca portavionului Variag, de 67.000 de tone din clasa Amiral Kuzneţov destinat Marinei sovietice, dar a cărui construcţie a fost întreruptă din cauza destrămării URSS în 1991. Coca a fost cumpărată în 1998 de la Ucraina, apoi renovată timp de mai mulţi ani pe şantierul naval Dalian.
   
Testele portavionului Liaoning au loc pe fondul tensiunilor teritoriale puternice din Marea Chinei de Est cu Japonia, alimentate de decizia Tokyo de a naţionaliza un mic arhipelag revendicat de cei doi giganţi asiatici.
   
Beijingul revendică şi insule şi insuliţe din Marea Chinei de Sud, cerute de Filipine şi Vietnam.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close