Antena 3 CNN Externe China. Reţea de spionaj electronic folosită pentru a monitoriza activitatea lui Dalai Lama

China. Reţea de spionaj electronic folosită pentru a monitoriza activitatea lui Dalai Lama

China. Reţea de spionaj electronic folosită pentru a monitoriza activitatea lui Dalai Lama
Sursa foto: dalai lama
29 Mar 2009   •   12:38

O reţea de spionaj electronic, cu originile în China a fost descoperită de specialiştii în domeniul IT din Canada, şi este bănuită că a afectat computere ale structurilor guvernamentale din peste 100 de ţări, anunţă BBC. Potrivit canadienilor, este vorba de 1295 de calculatoare ale ministerlor de externe şi ambasadelor din mai multe ţări care au legături cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama. Printre ţările afectate se numără şi România. Vizate au fost ambasadele României în Finlanda, Franţa, Norvegia şi China.

Cei care au descoperit reţeaua spun că nu au dovezi concludente că guvernul chinez este implicat în afacere. Oficialii de la Beijing au negat, de altfel, orice implicare.

Descoperirea a fost făcută de specialiştii de la Information Warfare Monitor (IWM), din Ottawa, care au primit solicitări de la Dalai Lama să verifice siguranţa calculatoarelor din reţeaua sa din exil.

Printre structurile afectate se numără ministerele de externe ale unor ţări ca Iran, Bangladesh, Letonia, Indonezia, Filipine, Brunei sau Barbados, dar şi la ambasade ale unor ţări ca India, Corea de Sud, Cipru, Malta, Tailanda, Portugalia, Germania sau România.

"Nu există în acest moment niciun fel de pentrare informatică legată de ambasadele noastre" a declarat duminică Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

Potrivit specialiştilor, hackerii preluau controlul computerelor, accesând documente privind activităţile lui Dalai Lama. Mai mult, ei puteau monitoriza camerele în care se afla calculatorul, însă nu se ştie dacă această tehnologie a fost folosită.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China Dalai Lama
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close