Antena 3 CNN Externe China se teme de răzbunarea al-Qaeda pentru uigurii morţi în Urumqi

China se teme de răzbunarea al-Qaeda pentru uigurii morţi în Urumqi

China se teme de răzbunarea al-Qaeda pentru uigurii morţi în Urumqi
Sursa foto: Urumqi revolte
15 Iul 2009   •   15:51

China a făcut un apel la înţelegere din partea lumii islamice după ce al-Qaeda a ameninţat că se va răzbuna pentru moartea a 46 de musulmani uiguri în timpul revoltelor din oraşul Urumqi.
Al-Qaeda din Magrebul islamic (AQIM - organizaţie ce a jurat credinţă lui bin Laden în 2003) a anunţat că îi va avea în vizor pe cei 50.000 de muncitori din Algeria sau Africa de Nord. Două siteuri extremiste apropriate de al-Qaeda au adus de asemenea ameninţări chinezilor din Arabia Saudită şi Orientul Mijlociu.
?Tăiaţi-le capul la locul de muncă sau acasă pentru a le arăta că a trecut timpul de sclavie al musulmanilor? se arată în mesaje.

Este pentru prima dată când al-Qaeda ameniţă China sau interesele sale şi arată preţul pe care Beijing trebuie să îl plătească pentru revoltele din Urumqi, unde au murit cel puţin 136 chinezi Han şi 46 uiguri.
Nervozitatea Beijingului legată de interesele sale vaste din Africa şi Orientul Mijlociu a fost subliniată de ministerul de Externe, care s-a grăbit să îi asigure pe musulmani că China nu îi persecută pe uigurii din provincia Xinjiang.

?Sperăm că fraţii noştri musulmani vor înţelege adevărul despre incidentul din 5 iulie din Urumqi. După ce vor şti adevărul, vor sprijini politicile noastre etnice şi religioase şi măsurile pe care guvernul chinez le-a luat?, arăta un purtător de cuvânt.
De asemenea, oficialul s-a grăbit să nege acuzaţiile de genocid contra ugurilor lansate de Turcia, care a devenit alături de Iran unul din cei mai aprigi critici ai Chinei pentru recentele evenimente.

?În care ţară ar fi numit acesta un genocid? In 1949, populaţia uigurilor din Xinjiang era de 3.29 milioane, acum este de aproape 10 milioane. Ce fel de genocid este acesta?" .
Pe de altă parte şi musulmanii din Indonezia au chemat la un jihad contra Chinei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Al Qaeda organizatii teroriste
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close