Antena 3 CNN Externe Chişinăul tergiversează acceptarea lui Mihnea Constantinescu ca ambasador al României

Chişinăul tergiversează acceptarea lui Mihnea Constantinescu ca ambasador al României

Chişinăul tergiversează acceptarea lui Mihnea Constantinescu ca ambasador al României
Sursa foto: Mihnea Constantinescu
10 Apr 2009   •   13:42

Mihnea Constantinescu nu a primit până acum agrementul părţii moldovene pentru postul de ambasador la Chişinău, a declarat, vineri, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, după întâlnirea cu foştii miniştrii de Externe pe tema relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova. Ministrul de resort a mai arătat că sunt necesare îmbunătăţiri de ordin conceptual şi instituţional în relaţia cu Republica Moldova
"Până în acest moment nu am primit agementul din partea Republici Moldova", a spus Cristian Diaconescu referindu-se la situaţia lui Mihnea Constantinescu, propus ambasador pentru Chişinău în locul lui Filip Teodorescu.
Mihnea Constantinescu a primit, miercuri seară, avizul comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru postul de ambasador al României în R.Moldova, cei prezenţi votând în unanimitate pentru numirea sa în această funcţie. În aceeaşi zi, a primit din partea şefului statului român scrisoarea de acreditare pentru calitatea de ambasador al României la Chişinău.
Acreditarea propriu-zisă începe însă odată cu semnarea scrisorii de acreditare de către şeful statului care trimite ambasadorul. Potrivit dispoziţiilor Convenţiei de la Viena, până la predarea scrisorii el nu este considerat ambasador acreditat şi nu poate face niciun act de reprezentare a statului său.
Dacă autorităţile de la Chişinău tergiversează recunpaşterea noului ambasador al României, Diaconescu are de gând ca pe plan intern să iniţieze o serie deconsultări cu reprezentanţii neguvernamentali pe zona relaţiilor cu statele estice.
'Două concluzii mi se par importante în privinţa relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova. Determinarea dimensiunii parlamentare şi a politicii generale în România de a aborda pe fond problema relaţiilor bilaterale. Si în al doilea rând, rolul unei consultări între structurra Ministerului de Externe şi zona neguvernamntală. S-a detaşat ideea de a organiza chiar o consultare cu un grup de lucru la nivel neguvernamental.  În perioada următoare chiar vom face această consultare'', a declarat ministrul Cristian Diaconescu. 
Ministrul de Externe a mai spus că oficial nu s-a primit nicio informare în legătura cu eventuali cetăţeni români arestaţi la Chişinău.
''Oficial nu avem cunoştineţe despre cetăţeni români arestaţi în Republica Moldova însă neoficial, din presă există informaţii în acest sens. Zilnic vom transmite câte o notă verbală autorităţilor de la Chişinău cerându-le detalii?, a mai adăugat Cristian Diaconescu.
Procuratura Republicii Moldova a anunţat vineri că autorităţile l-au reţinut pe cetăţeanul român Jordan N. în cadrul unei anchete deschise pentru subminarea puterii de stat. În cadrul percheziţiei desfăşurate joi la domiciliul acestuia, au fost depistate şi confiscate hărţi ale oraşului Chişinău, fotografii ale clădărilor administrative, inclusiv ale Parlamentului şi preşedinţiei, şi sticle cu substanţe inflamabile.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close