Antena 3 CNN Externe Cine sunt principalii "actori" din scandalul fraudei cu carne de cal

Cine sunt principalii "actori" din scandalul fraudei cu carne de cal

Cine sunt principalii "actori" din scandalul fraudei cu carne de cal
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    09 Feb 2013   •   22:14

Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene, relatează AFP, care prezintă actorii principali ai acestui scandal.

FINDUS - este un grup agroalimentar internaţional lider în alimente congelate de distribuţie mare şi medie ce comercializează produse preparate sub supravegherea sa sau de către subcontractanţi. În Franţa, 100% din peştele pane vândut este procesat într-o fabrică din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de "carne de vită", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumpărat acest produs gata preparat de la compania franceză Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.

COMIGEL - este o companie cu sediul social în Metz, în estul Franţei, specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite în 16 ţări din Europa. Lasagna vândută Findus a fost preparată de o filială a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, în Luxemburg.

Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o "problemă" legată de carne. El a iniţiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne al Tavola: compania franceză Spanghero.

MAISON SPANGHERO
- este o companie cu sediul în Castelnaudary (sud-vest), specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. Compania a aparţinut multă vreme familiei jucătorului de rugby Spanghero şi a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce, "Lur Berri".

Preşedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthelemy Aguerre, contactat prin telefon, susţine că firma a compărat din România carne de vită "origine Europa" şi a revândut-o pur şi simplu. "Dacă este vorba într-adevăr de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român", a declarat el. În iunie 2011, compania a retras de pe piaţă 12 tone de carne tocată în urma unei suspiciuni, înlăturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

PRODUCĂTORUL ROMÂN - numele producătorului român este un mister. Aguerre a refuzat sâmbătă să ofere numele furnizorului său, susţinând că nu îl are asupra lui. Direcţia franceză de combatere a fraudelor afirmă că este un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.

Acesta este un circuit complex, denunţat sâmbătă de ministrul francez delegat Benoît Hamon, care apreciază că răspunde, înainte de toate, unei "logici financiare".

Citeşte şi Ministrul Agriculturii: Carnea de cal din lasagna nu e sigur că provine din România. Am declanşat deja o anchetă

Carnea de cal descoperită în lasagna, în Marea Britanie, provenea din România, conform producătorului francez Comigel.

Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa.




×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close