Antena 3 Externe Cipru cere în mod oficial ajutorul UE, din cauza expunerii la Grecia

Cipru cere în mod oficial ajutorul UE, din cauza expunerii la Grecia

de M.Z.    |    25 Iun 2012   •   20:30
Cipru cere în mod oficial ajutorul UE, din cauza expunerii la Grecia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Ciprul a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia.

"Obiectivul asistenţei solicitate este ţinerea sub control a riscurilor care ameninţă economica cipriotă, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei", se arată într-un comunicat al guvernului de la Nicosia, potrivit Bloomberg.

Grecia, Irlanda şi Portugalia au beneficiat deja de programe internaţionale de sprijin financiar, în timp ce Spania a solicitat ajutor pentru susţinerea băncilor.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate să se finanţeze de un an de pe pieţele financiare, din cauza expunerii excesive a băncilor sale la criza din Grecia.

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul "BBB-" la "BB+" din categoria "junk", nerecomandată investiţiilor, cu perspectivă negativă, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al băncilor cipriote, din cauza expunerii la Grecia.

Recent, Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile principalelor trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank), prezente şi pe piaţa din România, din cauza expunerii deosebite pe Grecia.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close