Antena 3 CNN Externe Clinton: Extremismul din Yemen este o ameninţare globală

Clinton: Extremismul din Yemen este o ameninţare globală

Clinton: Extremismul din Yemen este o ameninţare globală
Sursa foto: armata yemen
05 Ian 2010   •   23:10

Secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton a declarat că tulburările interne şi creşterea activităţii al Qaeda din Yemen reprezintă o ameninţare "globală" ce va fi confruntată cu ajutorul SUA pentru guvernul yemenit în lupta sa contra extremiştilor.


Clinton aprecia că situaţia din Yemen naşte riscuri ce depăşesc regiunea şi că guvernul din San'a trebuie să acţioneze pentru a reinstaura stabilitatea. Comentariile sale au venit după a doua zi în care ambasada americană a fost închisă urmare a unei ameninţări al Qaeda şi înainte de organizarea unei conferinţe internaţionale pentru Yemen, în această lună la Londra.

"Evident că vedem implicaţii globale ale războiului din Yemen şi ale eforturilor al Qaeda din Yemen de a-l folosi ca bază pentru atacuri teroriste ce depăşesc cu mult regiunea," declara aceasta în cadrul unei conferinţe de presă cu premierul din Qatar, Hamad Bin Jassim Jabr al-Thani.

Clinton a lăudat guvernul yemenit pentru recenţii paşi pentru combaterea extremiştilor şi arăta că la conferinţa de la Londra, SUA şi aliaţii vor spune acestuia că există "aşteptări şi condiţii" pe care trebuie să le îndeplinească pentru a se putea bucura în continuare de sprijinul Occidentului.

"Vom asculta şi ne vom consulta cu cei care au experienţă îndelungată în Yemen, precum Qatar ... şi vom lucra împreună pentru a încuraja guvernul să facă paşi ce să ducă la o perioadă mai lungă de pace şi stabilitate. Au existat numeroase conflicte în Yemen şi par să devină din ce în ce mai rele, cu implicarea mai multor jucători acum. Este timpul pentru comunitatea internaţională să arate Yemenului că sunt aşteptări şi condiţii pentru continuarea sprijinului nostru."
Luni, forţele yemenite de securitate au ucis doi militanţi al Qaeda, iar anterior a efectuat razii la mai multe ascunzători ale organizaţiei tetoriste, parte a efortului susţinut de SUA de a elimina prezenţa grupupui din acest stat.
SUA crede că reţeaua al Qaeda din Yemen este responsabilă pentru tentativa de atentat asupra unui avion american la Detroit.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close