Comisia Europeană: Grecia va reveni pe creştere economică în 2014

de M.Z.    |    07 Noi 2012   •   22:25
Comisia Europeană: Grecia va reveni pe creştere economică în 2014 Foto: AFP
Economia greacă va înregistra un avans al Produsului Intern Brut (PIB) în 2014, punând capăt celor şase ani de recesiune, potrivit prognozelor de toamnă ale Comisiei Europene publicate miercuri, informează AFP.

Oferind o prognoză mai optimistă decât autorităţile de la Atena, executivul comunitar estimează că economia Greciei se va contracta cu 4,2% în 2013, dar va creşte cu 0,6% în 2014.

De asemenea, piaţa muncii ar urma să atingă cel mai scăzut nivel în 2013, când rata şomajului va ajunge la 24%, urmând ca în 2014 să cunoască o uşoară îmbunătăţire graţie scăderii ratei şomajului până la 22%.

Cu toate acestea, Comisia Europeană avertizează că revenirea economică se va materializa doar dacă Grecia va continua procesul de consolidare bugetară convenit cu creditorii internaţionali.

"Revenirea se bazează pe implementarea riguroasă şi la timp a programului de ajustare", se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Parlamentul de la Atena ar urma să supună la vot miercuri seara un nou pachet de măsuri de austeritate. Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, condiţionează deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar pentru Grecia, de 31,2 miliarde de euro, de adoptarea acestor măsuri şi a bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică.x close