Antena 3 CNN Externe Compania BAE Systems, cercetată pentru afaceri ilegale cu România

Compania BAE Systems, cercetată pentru afaceri ilegale cu România

Compania BAE Systems, cercetată pentru afaceri ilegale cu România
Sursa foto: fregata
01 Oct 2009   •   16:58

Procurorii Anti-Fraudă din Marea Britanie intenţionează să pună sub acuzare compania BAE Systems, pe motiv că ar fi implicată în afaceri ilegale în ţări precum România, Tanzania sau Cehia, arată Associated Press.

Cazurile de corupţie implică acordarea unor comisioane în valoare de mai multe milioane de lire sterline. Printre afacerile în care compania BAE Systems este suspectată de ilegalităţi se numără vânzarea către România a două fregate second-hand, vânzarea unui radar militar în Tanzania, vânzarea de arme în Africa de Sud, precum şi vânzarea de avione în Cehia.

Afacerile companiei BAE Systems cu România datează din 2002, când a furnizat statului român două fregate la mâna a doua din Marea Britanie. Potrivit procurorilor britanici, BAE ar fi dat un comision 7 milioane de lire sterline unor demnitari români.Cumpararea celor doua fregate a reprezentat cea mai mare tranzacţie de echipamente militare realizată de România după Revoluţia din 1989.

În anul 2006, Tony Blair a anulat investigaţia Oficiului pentru Fraudă din Marea Britanie referitoare la o afacere a companiei BAE în Arabia Saudită. Blair şi-a motivat gestul spunând că investigaţia ?ameninţă securitatea naţională şi locurile de muncă ale britanicilor?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close