Antena 3 CNN Externe Compania de securitate Blackwater, angajată de CIA în 2004 să asasineze lideri al-Qaida

Compania de securitate Blackwater, angajată de CIA în 2004 să asasineze lideri al-Qaida

Compania de securitate Blackwater, angajată de CIA în 2004 să asasineze lideri al-Qaida
Sursa foto: cia
21 Aug 2009   •   16:22

CIA a angajat, în 2004, compania privată de securitate Blackwater să localizeze şi să asasineze lideri al-Qaida. Informaţia a apărut în cotidianul american New York Times, care citează actuali şi foşti oficiali guvernamentali. Firma Blackwater a generat controverse din cauza tacticilor sale agresive din Irak.

Cotidianul New York Times scrie că CIA a cheltuit mai multe milioane de dolari pentru a angaja firma privată de securitate Blackwater pentru a vâna lideri al-Qaida. Programul pus la punct de agenţie nu a dus însă la capturarea sau uciderea nici unui suspect de terorism.

Nu se ştie însă dacă CIA intenţiona să folosească compania Blackwater pentru a captura sau ucide combatanţi al-Qaida sau doar pentru antrenament şi supraveghere.

Se pare că acest program al CIA a fost şi motivul pentru care directorul agenţiei, Leon Panetta a cerut o reuniune de urgenţă în luna iunie pentru a informa Congresul că CIA a ascuns timp de şapte ani detalii privind angajarea firmei Blackwater.

Oficialii citaţi de cotidianul american spun că program a luat sfârşit cu câţiva ani înainte ca Panetta să preia conducerea agenţiei. Şi asta după ce oficiali ai agenţiei au pus ei înşişi sub semnul întrebării decizia de a folosi firme private într-un program de acest fel.

Potrivit cotidianului New York Times, o comisie a Camerei Reprezentanţilor investighează în prezent de ce parlamentarii nu au fost niciodată informaţi despre programul folosit de CIA.

Firma de securitate Blackwater din Carolina de Nord, care şi-a schimbat de curând numele în Xe Services, a fost implicată într-un adevărat scandal în Irak în 2007. Atunci, agenţi de pază ai firmei, angajaţi să asigure paza unor oficiali americani au folosit forţă excesivă în timpul unui schimb de focuri şi au provocat moartea a 17 civili.

Antena 3


×
Subiecte în articol: al-Qaida CIA
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close