Comunitatea internaţională condamnă baia de sânge din Egipt: Turcia îşi recheamă ambasadorul, Canada îşi închide ambasada de la Cairo

de A.M.P    |    16 Aug 2013   •   10:04
Comunitatea internaţională condamnă baia de sânge din Egipt: Turcia îşi recheamă ambasadorul, Canada îşi închide ambasada de la Cairo Foto: Agerpres/Xinhua

Turcia l-a chemat pentru consultări pe ambasadorul său în Egipt, a anunţat ministrul turc de Externe, iar Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale la Cairo, după dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, informează AFP.
   
"Ambasadorul nostru a fost chemat pentru a discuta" despre evenimentele recente care au avut loc în Egipt, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului turc.

Cea mai sângeroasă zi din Egipt. Peste 578 de persoane au murit
   
Ambasadorul turc Huseyin Avni Botsali urmează să revină vineri la Cairo, a adăugat el.
   
Anterior, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care îl susţine pe preşedintele destituit Mohamed Morsi şi mişcarea acestuia, Fraţii Musulmani, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească urgent pentru a discuta despre "masacrul" care a avut loc în Egipt.
   
"Este un masacru foarte grav (...) care a vizat poporul egiptean ce nu făcea altceva decât să manifesteze paşnic", a declarat premierul turc.

Avertismentul Ministerului de Externe pentru românii din Egipt

De asemenea, Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale în Egipt din cauza violenţelor din teritoriu, pentru a asigura securitatea personalului său consular.
   
Situaţia va fi reevaluată în zilele următoare pentru redeschiderea ambasadei cel târziu duminică, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului canadian de Externe.
   
Ministrul canadian de Externe, John Baird, a îndemnat joi "toate părţile să se implice într-un dialog constructiv pentru a calma tensiunile", cerându-le egiptenilor "să dea dovadă de reţinere şi hotărâre în următoarele zile".
   
De asemenea, Baird a condamnat atacurile asupra locurilor de cult şi le-a cerut autorităţilor egiptene să "protejeze credincioşii şi edificiile religioase în faţa oricăror acte de violenţă sau intimidare".
   
Dispersarea sângeroasă de către armata şi poliţia egiptene a susţinătorilor lui Morsi, destituit din funcţia de preşedinte la 3 iulie, s-a soldat miercuri cu 578 de morţi.
   
Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Egiptul, iar celor care intenţionează să meargă în această ţară să îşi amâne călătoria.
  


x close