Antena 3 CNN Externe Cea mai sângeroasă zi din Egipt. Peste 578 de persoane au murit, în urma confruntărilor dintre armată şi manifestanţi

Cea mai sângeroasă zi din Egipt. Peste 578 de persoane au murit, în urma confruntărilor dintre armată şi manifestanţi

Cea mai sângeroasă zi din Egipt. Peste 578 de persoane au murit, în urma confruntărilor dintre armată şi manifestanţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de O.P.    |    M.Z.    |    15 Aug 2013   •   21:36

Egiptul a trăit ieri cea mai însângerată zi de la începutul revoltei care l-a doborât pe Hosni Mubarak. Cel puţin 578 de persoane, dintre care 535 de civili, şi-au pierdut viaţa în confruntările violente care au avut loc în întreaga ţară.

Avertismentul Ministerului de Externe pentru românii din Egipt

Update 21.30
- Dispersarea sângeroasă de către armată şi poliţie, miercuri, a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat apoi în toată ţara s-au soldat cu 578 de morţi, dintre care 535 de civili, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, citat de AFP.

Ministerul a precizat că 228 de persoane au murit doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie.
   
Alte 90 de persoane au murit în dispersarea celeilalte manifestanţii pro-Morsi de la Cairo. Potrivit autorităţilor, 43 de poliţişti au fost ucişi miercuri în ziua cea mai sângeroasă de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Update 15.30 - Ambasadorii egipteni în Marea Britanie şi în Italia au fost convocaţi de capitatele celor două ţări, după violenţele sângeroase care s-au soldat cu peste 500 de morţi, miercuri, în Egipt.

De asemenea, ministrul italian de Externe, Emma Bonino, l-a convocat joi după-amiază pe ambasadorul Egiptului la Roma "în legătură cu evoluţiile foarte grave ale situaţiei din Egipt şi episoadele dramatice de violenţă survenite" miercuri, potrivit Mediafax.

Anterior, Franţa şi Germania au anunţat măsuri similare, ambasadorul la Paris fiind convocat de preşedintele Francois Hollande.

Update 14.38 - Violenţele din Egipt s-au soldat cu moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civili, a anunţat joi un oficial din Ministerul Sănătăţii.

La rândul lor, Fraţii Musulmani au anunţat 2.200 de morţi şi peste 10.000 de răniţi.

Update 14.20 - Compania suedeză de electrocasnice Electrolux a informat joi că şi-a închis provizoriu fabricile din Egipt, ca urmare a violenţelor din ţară, soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi.

"Închidem provizoriu instalaţiile din Cairo şi din jurul capitalei. Decizia a fost luată pe parcursul zilelor de miercuri şi joi. Vom avea întruniri în acest weekend pentru a discuta", a declarat, potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al companiei Daniel Frykholm. Compania Electrolux are în Egipt un personal de 6.700 de angajaţi.

Update 13.32 - Fraţii Musulmani, confreria din care provine preşedintele demis Mohamed Morsi, le-au cerut joi susţinătorilor lor să protesteze la Cairo, la o zi de la dispersarea sângeroasă a reuniunilor lor de către forţele de ordine.


Foto: Intact Images/EPA

Update 12.32 - Egiptul a închis miercuri punctul de trece a frontierei cu Fâşia Gaza pentru o durată nedeterminată, în urma violenţelor care au însoţit dispersarea brutală a susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.

Update 12.15 - Dispersarea sângeroasă de armată şi poliţie a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat în toată ţara au provocat, miercuri, moartea a 464 de persoane, dintre care 421 de civili, a anunţat Guvernul egiptean într-un nou bilanţ, potrivit AFP.

De asemenea, 3.572 de persoane au fost rănite în toată ţara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestui bilanţ, aproximativ 200 de persoane au murit doar în pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda din Cairo, care erau ocupate de aproximativ o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Update 11.45 - Cel mai recent bilanţ al violenţelor din Egipt arată de 343 de oameni, majoritatea civili, au murit în cea mai sângeroasă zi de la începutul revoltei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în 2011.

Şeful serviciilor de urgenţă, Khaled al-Khatib, subordonate Ministerului Sănătăţii, a declarat că au murit 300 de civili, în timp ce Ministerul de Interne a anunţat moartea a 43 de poliţişti.

Acest bilanţ ar putea totuşi să fie mai mare deoarece doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune a manifestanţilor care cer revenirea la putere a preşedintelui islamist demis la 3 iulie de armată, un jurnalist al AFP a numărat 124 de cadavre, majoritatea cu urme de gloanţe.
____________________________

Ştirea iniţială 06.36


Guvernul a instituit starea de urgenţă timp de o lună, în timp ce intervenţia violentă a forţelor de ordine a fost condamnată de mai multe cancelarii străine.

După mai multe avertismente, unităţile speciale ale poliţiei au trecut la desfiinţarea celor două tabere ale Fraţilor Musulmani, susţinătorii lui Muhammad Morsi. Forţele de ordine şi manifestanţii islamişti se acuză reciproc că au deschis, primii, focul cu muniţie de război.

În câteva ore, luptele de stradă au cuprins mai multe cartiere din Cairo. La un moment dat, manifestanţii furioşi au aruncat, de pe un pod, un vehicul al poliţiei.

Sute de oameni au fost ucişi şi alte câteva mii - răniţi. Printre victime se numără şi trei ziarişti: un operator britanic de televiziune, un reporter egiptean şi unul din Emiratele Arabe Unite. Alţi jurnalişti au fost, şi ei, la un pas să fie surprinşi de schimburile de focuri.



Violenţa s-a propagat şi în provincie. La Alexandria, Suez şi alte oraşe au fost devastate clădiri guvernamentale şi secţii de poliţie iar câteva biserici creştine au fost incendiate.

Fraţii Musulmani susţin că numărul victimelor este mult mai mare decât cel oficial. Câţiva lideri islamişti au fost arestaţi iar fiica altuia dintre ei a fost ucisă în timp ce manifesta.

Laureatul premiului Nobel pentru pace, Mohamed ElBaradei, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, ca protest faţă de violenţa poliţiei.
Guvernul declară, însă, că era obligat să restabilească ordinea.

Represiunea brutală din Egipt a fost condamnată de mai multe guverne din lumea musulmană, dar şi din Occident. Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că violenţa nu poate duce decât la "instabilitate, suferinţe şi dezastru economic."


×
Subiecte în articol: Egipt crime proteste egipt
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close