Antena 3 CNN Externe Doi condamnați la moarte în Japonia dau în judecată guvernul pentru că sunt anunțați că vor fi uciși în ziua execuției

Doi condamnați la moarte în Japonia dau în judecată guvernul pentru că sunt anunțați că vor fi uciși în ziua execuției

Doi condamnați la moarte din Japonia dau în judecată țara cu privire la modul în care deținuții sunt anunțați cu doar câteva ore înainte de aplicarea pedepsei cu moartea, cerând schimbarea și cerând despăgubiri pentru impactul practicii „inumane”, a declarat avocatul lor vineri.

Doi condamnați la moarte în Japonia dau în judecată guvernul pentru că sunt anunțați că vor fi uciși în ziua execuției
Sursa foto: Pexels/Donald Tong
de Alexandra Ionescu    |    05 Noi 2021   •   10:33

Pedeapsa capitală în Japonia se aplică prin spânzurare, iar practica de a nu informa deținuții cu privire la momentul până cu puțin timp înainte de execuție a fost mult timp criticată de organizațiile internaționale pentru drepturile omului pentru stresul pe care îl pune asupra prizonierilor, pentru care orice zi ar putea fi ultima lor.

Joi, în ceea ce se crede a fi o premieră, doi prizonieri condamnați la moarte au depus o acțiune la o instanță districtuală din orașul de vest Osaka, spunând că practica este ilegală, deoarece nu le permitea prizonierilor să depună o obiecție, cerând ca acest lucru să fie schimbat și au solicitat 22 de milioane de yeni (193.594 USD) compensație, a spus avocatul Yutaka Ueda.

"Deținuții condamnați la moarte trăiesc cu teamă în fiecare dimineață că acea zi va fi ultima lor. Este extrem de inuman", a adăugat el.

„Japonia este mult în urma standardelor internaționale în această chestiune”, a adăugat el.

Statele Unite și Japonia sunt singurele democrații care încă aplică pedeapsa cu moartea, iar organizații pentru drepturile omului precum Amnesty International au cerut schimbarea de zeci de ani.

Yutaka Ueda afirmă că nu există o lege care să prevadă că deținuții pot fi anunțați cu doar câteva ore înainte de execuție și că această practică este împotriva codului penal japonez.

„Guvernul spune că această măsură este gândită să-i protejeze pe deținuți de suferință înainte de execuție, dar asta nu este o explicație și trebuie să vedem cum vor argumenta la proces”, a mai declarat avocatul.

„În străinătate, prizonierilor li se oferă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental. E ca și cum Japonia încearcă din răsputeri să nu lase pe nimeni să afle.”

În prezent, în Japonia există 112 persoane condamnate la moarte, a declarat Ministerul Justiției, deși niciuna nu a fost executată de aproape doi ani. Sondajele de opinie publică arată în mod regulat o mare majoritate a populației este în favoarea pedepsei capitale.

Ueda a spus că speră că procesul ar putea stârni discuții în Japonia despre această problemă, deși acesta nu este scopul său principal.

„Acest sistem este foarte greșit – și ne-am dori ca publicul să-și întoarcă ochii asupra problemei”, a adăugat el, potrivit Reuters.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close